Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514238
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82617/171
Kadastrale aanduiding
Utrecht A 3100
Oudkerkhof 27, 3512 GJ te Utrecht

Omschrijving

Inleiding

WOONHUIS van 17de eeuwse oorsprong, rond 1900 verbouwd tot woon- WINKELpand en in 1919 ten behoeve van eigenaar C.L.J. Begeer voorzien van winkelpui in art-deco stijl met afrikaanse invloeden, naar ontwerp van G.Th. Rietveld.

Omschrijving

Onderkelderd pand, met voorhuis en achterhuis, waarbij de naastgelegen steeg in de bouwmassa is opgenomen. Het voorste deel van het pand heeft drie bouwlagen en een mansarde schilddak waarin een moderne dakkapel is opgenomen. Het achterhuis heeft een souterrain, twee bouwlagen en een zadeldak.

De vier vensterassen tellende, horizontaal in tweeën gedeelde voorgevel bestaat uit in natuursteen uitgevoerde begane grond en een gepleisterde tweede en derde bouwlaag In natuursteen uitgevoerde pui met drie traveeën, waarvan geheel rechts de verdiept liggende ingang. Op plint twee maal onder de vensters het woord "juwelier" , daarboven de vierkante etalagevensters met afgeronde hoeken, brede penanten tussen de vensters en aan weerszijden van de ingang, alle met art-deco beelden en sierranden binnen het vlak van de gevel aangebracht. De verdiepingen tellen vier traveeën met schuiframen. De daklijst wordt ondersteund door gekoppelde consolen.

In de panden diverse oudere onderdelen, onder meer twee 17de eeuwse spiltrappen met uitgestoken leuning.

Waardering

Winkelwoonhuis van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van art-deco met oosterse invloeden en tevens als vroeg voorbeeld van het werk van G. Th. Rietveld. Van cultuurhistorische en bouwhistorische waarde als voorbeeld van een ouder woonhuis dat tot woonwinkelpand is verbouwd.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Winkelpui

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1919
1919
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Rietveld, G.T. ; Stad Utrecht
architect / bouwkundige / constructeur