Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514366
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82841/54
Kadastrale aanduiding
Abstede B 5522
Biltstraat 423, 3572 AV te Utrecht

Omschrijving

Inleiding

In 1879 naar ontwerp van J. Nijland in eclectische stijl gebouwd HERENHUIS, met HEKWERK aan voorzijde. Het pand is gesitueerd in een deel van de Biltstraat met karakteristieke, gepleisterde bebouwing.

Omschrijving

Pand op rechthoekige plattegrond, drie bouwlagen en schilddak, eerste bouwlaag in basement, iets onder het maaiveld gelegen. De bouwlagen worden onderling gescheiden door waterlijsten. Zes traveeën brede, geheel gepleisterde symmetrisch ingedeelde voorgevel, met twee traveeën brede middenrisaliet, hoger opgetrokken met klokvormige fronton. Grote, rondboogvormige vensters in souterrain, rechthoekige vensters in tweede bouwlaag en kleinere rechthoekige vensters in lagere derde bouwlaag. Alle vensters met geprofileerde omlijsting. Middenrisaliet voorts met in blokken gepleisterd basement, extra bekroning van de vensters en in blokken gepleisterde pilasters over de beide verdiepingen. Gevelbeëindiging met geprofileerde kroonlijst. Dakbekroning met klokvormige gevel waarin rond venster, aan beide uiteinden van de lijst een vaas. Gepleisterde oostgevel met ingang. De achtergevel heeft een vergelijkbare vormgeving.

Waardering

HERENHUIS met HEKWERK van architectuurhistorisch belang als markant voorbeeld van eclecticisme. Tevens van stedenbouwkundig belang als beeldbepalend pand behorende tot een karakteristieke reeks gelijksoortige panden.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1870
1870
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Nijland, A. ; Stad Utrecht
architect / bouwkundige / constructeur