Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514575
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82944/101
Kadastrale aanduiding
Apeldoorn AB 1410
Loolaan 24, 7315 AB te Apeldoorn

Omschrijving

Inleiding

Grote vrijstaande VILLA, gelegen aan de noordoostzijde van de Loolaan. De villa is gebouwd in 1842 in de voor die periode gebruikelijke neoclassicistische stijl en had een rechthoekige plattegrond, één bouwlaag met verhoogde borstwering, gepleisterd muurwerk en rondboogvensters. Omstreeks 1890 werd het pand gemoderniseerd in de toen populaire neorenaissance stijl en kreeg het haar huidige uiterlijk. Een rijk gedecoreerde veranda en serre werden toegevoegd en verder werden de muren ontpleisterd en voorzien van stucdecoraties, terwijl ook de torenachtige uitbouw met trappenhuis werd toegevoegd. Begin 20ste eeuw is de traptoren voorzien van een fraai Art Nouveau glas-in-loodraam.

Omschrijving

Het in kruisverband gemetselde bakstenen pand is opgetrokken op rechthoekige grondslag en telt bijna twee bouwlagen onder een met leien in maasdekking gedekt afgeplat schilddak. Het dak heeft op de hoeken een rookkanaal. De gevels hebben gepleisterde hoekblokken en speklagen en een gepleisterde plint.

De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL bevat een brede gepleisterde middenrisaliet die door de gootlijn heen steekt en eindigt in een topgevel met steekkap. Over de gehele breedte van het risaliet is een houten veranda aangebracht, voorzien van zeer rijk gesneden onderdelen. De veranda is toegankelijk via drie 4-ruits stolpdeuren met halfrond 2-ruits bovenlicht. Boven de veranda een balkon met gesneden balustrade, toegankelijk via een 2-ruits stolpdeur met dito halfrond bovenlicht, geflankeerd dor vensters met halfrond bovenlicht. Vensters en deur hebben persiennes.

Links en rechts van het risaliet een hoog 6-ruits venster met halfrond 2-ruits bovenlicht. Het geheel gevat in een rijk gedetailleerde omlijsting van pilasters, hoofdgestel en fronton.

De gevel wordt afgesloten door een hoofdgestel, dat doorloopt langs de geveltop van het risaliet. Links en rechts van het risaliet heeft het fries velden met respectievelijk anno' en 1842'.

De LINKER ZIJGEVEL bevat in het midden een half ingebouwde hoog opgaande traptoren, bekroond met een klokdak gedekt met leien in maasdekking boven een hoofdgestel. De gevel bevat boven een laag venster of lage toegang een hoog venster met meerkleurig glas-in-lood. Links en rechts heeft de gevel een hoog 8-ruits Empirevenster met daarboven een 4-ruits stolpvenster, van elkaar gescheiden door een kroonlijst en het geheel gevat in een gepleisterde omlijsting.

De RECHTER ZIJGEVEL bevat link op de begane grond een rechthoekige houten serre op bakstenen plint. De serre heeft enkelruits glaspanelen met bovenlichten bezet met geel kathedraalglas-in-lood. In het voorvlak bevindt zich dubbele schuifdeuren. Rechts heeft de gevel een hoog 8-ruits Empirevenster met persiennes met daarboven een 4-ruits stolpvenster, van elkaar gescheiden door een kroonlijst en het geheel gevat in een gepleisterde omlijsting. Links heeft de verdieping een toegang tot het balkon boven de serre, bestaande uit een 4-ruits stolpdeur, en in het midden een 4-ruits stolpvenster. Beide gevat in een gepleisterde omlijsting.

De omlijsting van de vensters in de zijgevels eindigt in een pseudo-console.

De villa is gelegen in een ruime tuin met formeel aaangelegde voortuin, omsloten door een spijlenhek aan de voorzijde en een bakstenen muur langs de Kweekweg.

Waardering

VILLA uit 1842 met ingrijpende architectonische wijzigingen uit ca. 1890.

- Van architectuurhistorische waarde. Het pand behoort tot de oudere panden aan de Loolaan en heeft een interessante bouwgeschiedenis. Het is door de verbouwing uitgegroeid tot een opvallend en bijzonder gebouw met rijk gedecoreerde onderdelen en een bijzondere detaillering, zoals de stucomlijstingen van de vensters, de neorenaissance veranda en het Art Nouveau glas-in-lood in het trappenhuis.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de prominente ligging op de hoek van de Loolaan en de Kweekweg.

- Van cultuurhistorische waarde als herkenbaar element uit een maatschappelijke ontwikkeling. Het pand is gebouwd als huisvesting van de nieuwe en kapitaalkrachtige stedelijke elite, die zich bij voorkeur vestigden in grote villa's in ruim opgezette, romantisch aangelegde villawijken of, zoals hier, in de nabijheid van en langs de toegangsweg tot Paleis het Loo.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1842
1842
exact
verbouwing
1890
1895
globaal
Huidige uiterlijk, traptoren, etc.

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
invloeden
Neo-Renaissance
invloeden