Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514996
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82653/105
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Leerdam D 201
Bij Lingedijk 28, 4142 LD te Leerdam

Omschrijving

Inleiding

WOONHUIS van het type villa gebouwd in 1912 in opdracht van de heer J.H.O.

Bunge uit Asperen. De villa werd aan de Lingedijk gebouwd naar tekeningen van de Haagse architect S. de Clerq in een aan de Amsterdamse School verwante stijl. Het pand staat met de langsgevel evenwijdig aan de dijk en heeft aan de voorzijde een terras, toegankelijk via een hardstenen trap en omgeven door een haag. Het staat direct aan de weg, buiten de bebouwde kom van Leerdam. In de achtertuin van het woonhuis staat een houten prieel onder een rieten dak.

Omschrijving

Pand met een rechthoekige plattegrond over twee bouwlagen opgetrokken met aan de achterzijde een derde verdieping onder aan de dijk. De onder- en parterreverdieping zijn van gepleisterde baksteen, de bovenste bouwlaag heeft gerabatte wanden. De muuropeningen in het gepleisterde bouwdeel zijn geplaatst onder strekkenbogen van schoon metselwerk. Het mansardedak met wolfseinden is gedekt met rode Tuile-du-nordpannen, steekt boven de kopse gevels iets over en heeft een gootlijst gedragen door klossen. De voorgevel aan de straat (zuid) heeft op de parterre een driezijdige erker voorzien van vensters met vierruits bovenlichten. Boven de erker een balkon met een houten balustrade. Rechts van de erker een dubbele terrasdeur met een radiale roeden verdeling in de bovenlichten en een dubbel venster met een dubbel vierruits bovenlicht. Tussen de gepleisterde parterre verdieping en de beschoten verdieping is een houten cordonlijst aangebracht. Op de verdieping is achter het balkon een dubbele balkondeur met zijlichten geplaatst onder een samengesteld meerruits bovenlicht. Rechts in de gevel een kruisvensters onder een meerruits bovenlicht. Centraal boven de cordonlijst is een paneel aangebracht met daarop in sierlijke letters de naam van het pand: Lingesigt 1912. Tegen de rechter gevel (O) een lagere uitbouw onder een balkon steunend op houten standvinken met korbelen. In de uitbouw is een entree geplaatst bestaande uit een houten paneeldeur met ovaal venstertje onder en getoogd bovenlicht met een radiale roedenverdeling. Een tweede entree bevindt zich in de rechter zijgevel van het woonhuis en is identiek vormgegeven. Verder in deze gevelzijde een venster op de parterre en twee vensters op de eerste en tweede verdieping onder meerruits bovenlichten. De linker zijgevel heeft ter plaatse van de drie bouwlagen steeds twee vensters onder meerruits bovenlichten. De achtergevel (N) waarvan de twee onderste bouwlagen gepleisterd zijn en de bovenste beschoten, heeft op de begane grond een uit vier delen samengestelde terrasdeur onder een meerruits bovenlicht. Rechts daarvan een meerruits venster en een deur onder een rondboogvormig bovenlicht. In het linker deel van de gevel zijn twee dito deuren geplaatst en een ovaal venster. Op de eerste verdieping meerdere T-vensters met meerruits roedenverdeling in de bovenlichten en twee traplichten. Ter plaatse van de bovenste verdieping een groot balkon met een houten balustrade steunend op houten korbelen en diverse vensters met roedenverdeling in de bovenlichten. Centraal boven de gevel een dakkapel.

Interieur Oorspronkelijke indeling met een sobere detaillering. Bewaard zijn onder andere de ingebouwde kasten op de parterre.

Waardering

Woonhuis van het type villa van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een monumentale dijkwoning.

Woonhuis van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een monumentaal dijkhuis dat vanwege de typologie een bijzondere plaats inneemt in het oeuvre van de architect S. de Clerq.

Het pand is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Het pand is van stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging aan de dijk.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1912
1912
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden