Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
515041
Complexnummer
515036 - Barent van Namenshofje
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82988/160
Kadastrale aanduiding
Leiden E 1643
Leiden E 1641
Leiden E 1642
Barend van Namenshof 5, 2311 PX te Leiden
Barend van Namenshof 6, 2311 PX te Leiden
Barend van Namenshof 7, 2311 PX te Leiden

Omschrijving

Omschrijving

Het rijtje met drie HOFJESWONINGEN is over één bouwlaag opgetrokken in rode baksteen boven een hardstenen plint, op een rechthoekige plattegrond. Het geheel wordt afgedekt door een zadeldak met rode geglazuurde verbeterde Hollandse pannen, een gootlijst op klampen en gemetselde schoorstenen op de nokeinden. Aan de voorkant (zuid) drie vlakgedekte dakkapellen met drie negenruits vensters.

De twee buitenste woningen zijn gelijk aan elkaar, de middelste is gespiegeld gebouwd. In de voorgevel (zuid) heeft iedere woning een kruisvenster en een smalle uitbouw met een paneeldeur met tweedelig bovenlicht in de zijgevel en een negenruits venster in de voorkant. De uitbouwen van nummer 6 en 7 grenzen aan elkaar.

Waterdorpels van geglazuurde baksteen onder de schuiframen, zesruits ramen in het bovenste gedeelte van de kruisvensters, luiken aan weerszijden van het onderste gedeelte van de vensters. IJzeren tandlijstjes op de bovendorpel van de kozijnen, onder rollagen.

Haaks op de voorgevel, tegenover de uitbouwen staan gemetselde banken met houten zittingen. De stoep voor de woningen is bekleed met geglazuurde tegels.

Waardering

Het rijtje met drie hofjeswoningen is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel van een representatief vroeg twintigste eeuws hofje.

Het is tevens van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde wegens de Nieuw-Historiserende stijl met Oud-Hollandse elementen en als kenmerkend ontwerp in het veelzijdige oeuvre van W.C. Mulder.

Stedebouwkundig gezien is het rijtje hofjeswoningen van belang vanwege de visuele en functionele relatie met de andere onderdelen van het hofje.

Het exterieur van het pand is nog bijzonder gaaf.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 515036. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1915
1915
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Hofjeswoning

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
invloeden
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Mulder, W C ; Zuid-Holland
architect / bouwkundige / constructeur