Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
515098
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82986/115
Kadastrale aanduiding
Leiden I 2544
Nieuwe Rijn 71, 2312 JJ te Leiden

Omschrijving

Inleiding

Het voormalige PAKHUIS is omstreeks 1870 ontworpen in eclectische bouwstijl. De stucwerk ornamenten verwijzen naar de engelse Tudorgotiek. Het pand maakt deel uit van de aaneengesloten bebouwing aan de noordoostkant van de Nieuwe Rijn, binnen het beschermd stadsgezicht.

Omschrijving

Het voormalig pakhuis is over drie bouwlagen boven een hardstenen plint opgetrokken in rode baksteen onder een plat dak. De symmetrische voorgevel is horizontaal geleed door witgeverfde geprofileerde houten waterlijsten. Verticaal is de gevel in drieën gedeeld door gepleisterde lisenen, met een keperboogbeëindiging. De ingang bevindt zich in de middenpartij, die aan de bovenzijde is afgesloten door een gepleisterde keperboog. De gehele gevel is afgedekt door een houten smalle kroonlijst.

Op de lisenen grote ijzeren sierankers. Direct onder de keperbogen pleisterwerk met afgeschuinde en rondgesloten spaarvelden. In het metselwerk onder de kroonlijst een tandlijst.

Op de begane grond en eerste verdieping gekoppelde rechtgesloten achtruits vensters tussen de houten geprofileerde waterlijsten. Witte houten stijlen tussen de vensters.

Onderverdeelde rondboogvensters op de tweede verdieping. De ingang bestaat uit een dubbele houten lattendeur met bovenlichten. Daarboven twee hijsluiken met bovenlichten, waarin een diagonale roedenverdeling. Op de eerste verdieping is het bovenlicht rechtgesloten, op de tweede verdieping keperboogvormig.

Waardering

Voormalig pakhuis uit omstreeks 1870 van algemeen belang vanwege architectuur-en cultuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een traditioneel opslaggebouw in eclectische trant met neogotische elementen. Stedenbouwkundig is het pand van grote betekenis als beeldbepalend onderdeel van de gevelwand aan de Nieuwe Rijn.

De voorgevel, materiaalgebruik en detaillering van het voormalige pakhuis zijn gaaf bewaard.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Pakhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1860
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
stijlzuiver