Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
515125
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82981/7
Kadastrale aanduiding
Leiden G 2313 A2
Leiden G 2313 A3
Leiden G 2313 A1
Breestraat 90, 2311 CV te Leiden
Maarsmansteeg 16, 2311 EE te Leiden

Omschrijving

Inleiding

De WINKEL met BOVENWONING is in 1905 ontworpen door architect Jacobus van der Heijden in opdracht van Albert Timmermann, die herenmode-artikelen verkocht. Het in de bouwstijl van de Art Nouveau ontworpen hoekpand, staat aan de Breestraat en de Maarsmansteeg. Het maakt deel uit van het beschermd stadsgezicht. Het hoektorentje was in oorsprong gedekt met bouletpannen en een abstracte kruisbloem en is nu voorzien van een zinkroefdak en een nieuwe piron. De oorspronkelijke voordeur met Art Nouveau tracering is vervangen. De ingang rechts in de gevel aan de Breestraat is dichtgezet met hout.

Omschrijving

Hoekpand van drie bouwlagen op een rechthoekige plattegrond onder een afgeknot schilddak met roodbruin geglazuurde bouletpannen en een gootlijst op gesneden klampen. Winkel op begane grond, woning op eerste en tweede verdieping en in de kap. Boven de afgesnoten hoektravee met overhoekse entree, een zeszijdig torentje met één extra bouwlaag onder een tentdak.

Gevels van rode baksteen, met op begane grond etalagevensters en op verdiepingen schuifvensters en openslaande vensters met bovenlichten. In de bovenlichten twaalfruits roedenverdeling of veelvoud daarvan. Vensters onder hanekammen of ontlastingsboogjes, met metselwerk in de boogtrommels. Op de eerste verdieping ook een kroonvormige variatie op de hanekam. In de voorgevel (zuidwest) twee vensterassen, in de zijgevel (noordwest) drie. Smeedwerk balkonhekken, tracering, siersmeedwerk en glas-in-lood met typische zweepslagmotieven van Art Nouveau.

Boven een plint van ongepolijst graniet bevinden zich de etalageruiten in houten kozijnen met houten tracering, tussen geklonken ijzeren kwadrantkolommen en onder een geklonken ijzeren puibalk met Art Nouveau ornamenten. Links in de zijgevel en rechts in de voorgevel granieten pilasters. Boven de puibalk ontlastingsbogen van groen en blauw geglazuurde baksteen. Overhoekse entree in een portaal met gebogen zijlichten en een bovenlicht met tracering. Boven de ingang een kwartronde erker met balkon en een driedelig venster in hardstenen lijst. In de extra verdieping van het hoektorentje een venster boven een halfrond hardstenen balkon op een console. Beide balkons met smeedwerk balkonhekjes. Zandstenen hoekblokken op de overgang van de overhoekse gevel naar de zeshoek van het torentje. Op tweede verdieping sierlijk hijsoog.

In de voorgevel aan de Breestraat één etalagevenster. Rechts daarvan een portaal, waarin onder een bovenlicht met tracering een voormalige ingang. Op de eerste verdieping een hardstenen balkon met balkonhek, waarop een dubbele deur met bovenlichten uitkomt. Het balkon steunt op drie ijzeren consoles in de vorm van papegaaien. Rechts naast het balkon een kleine erker onder een lessenaardak met roodbruin geglazuurde bouletpannen. Zowel deze erker als die op de hoek steunen op troggwelfjes van groene en blauwe geglazuurde baksteen.

Links in de zijgevel aan de Maarsmansteeg een houten paneeldeur met venster, boven- en zijlichten van geslepen glas, siersmeedwerk en glas-in-lood in een portaal. Op de wanden en het plafond groen, geel en blauw geglazuurde baksteen, op de vloer en traptreden terrazzo. Rechts naast portaal een smal gebogen etalagevenster en drie brede etalagevensters. Op de eerste en tweede verdieping in het midden een driedeling venster met Franse balkons met Art Nouveau smeedwerk. Aan weerszijden een venster met bovenlicht. Het driedelige venster op de eerste verdieping is licht gebogen en heeft vier hardstenen aanzetstenen. Drie muurankers in de zijgevel.

Twee dakkapellen onder steekkappen met sierspanten. Drie kleine dakkapellen onder opgelichte dakvlakken. Alle vijf met roodbruin geglazuurde bouletpannen en tweeruits vensters.

Waardering

De winkel met bovenwoning is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een hoekwinkelpand uit het begin van de twintigste eeuw in Art Nouveaustijl.

De stedebouwkundige waarde ontleend het hoekpand aan de beeldbepalende situering in de binnenstad van Leiden.

Het exterieur is gaaf.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1905
1905
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Heijden, J. van der ; Zuid-Holland
architect / bouwkundige / constructeur