Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
515530
Complexnummer
514125 - Generaal de Bons kazerne
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82627/134
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Grave E 2514
Grave E 2518 A13
Grave E 2518 A14
Jac Marisplein 7, 5363 VM te Velp
Jac Marisplein 8, 5363 VM te Velp

Omschrijving

Inleiding

Direct ten zuiden van gebouw C (1) staat een tweetal vrijstaande gebouwtjes T1 en T2 uit 1939, die oorspronkelijk de functie van MAGAZIJNEN EN STALLING hebben gehad. Ze hebben Expressionistische vormen. Na de Tweede Wereldoorlog heeft T2 geruime tijd als kapel gefunctioneerd. Na de Tweede Wereldoorlog zijn de gebouwtjes verschillende keren gerenoveerd.

Tegenwoordig zijn in de gebouwen een bar en een hobbyclub ondergebracht.

Omschrijving

T1 is een eenlaags gebouw onder samengesteld schilddak met verbeterde Hollandse pannen en heeft een samengestelde rechthoekige plattegrond. De in verschillende kleuren opgetrokken, aan de zuidelijke zijde gedeeltelijk vernieuwde bakstenen anderhalfsteens gevels zijn geleed door kunststenen lijsten en banden. In het midden van het gebouw was oorspronkelijk een boven een kelder gelegen kantoortje gevestigd. Deze kelder had in de zuidelijke gevel grote, met smeedijzeren diefijzers beschermde keldervensters. Van belang zijn verder de oorspronkelijke ijzeren kozijnen met openslaand onder- en bovenlicht en de opgeklampte vleugelpoorten met bovenlichten.

In het interieur zijn onder meer van belang de oorspronkelijke houten leuning van de trap naar de kelder (met strichilimotief), de zinken plantenbakken aldaar, en de open houten kap, bestaande uit een eenvoudig hangwerk.

Het vrijstaande gebouw T2 is haaks op T1 aan de noordelijke zijde gesitueerd. Het eenlaags gebouw heeft een rechthoekige plattegrond en een schilddak, belegd met verbeterde Hollandse pannen. De anderhalfsteens bakstenen gevels hebben kleine ijzeren lichten.

Waardering

De kazernegebouwen T1 en T2 zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een bestuurlijke en strategische ontwikkeling, namelijk de stichting van een kazerne als onderdeel van de Peel-Raamstelling, een belangrijk onderdeel van de landsverdediging, en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van kazernes in het interbellum. Architectuurhistorisch zijn ze van belang vanwege de stijl die door de bureaus der genie werd toegepast en wegens het materiaalgebruik. Ze zijn van belang vanwege de situering, verbonden met de strategische ontwikkeling van de aloude vestingstad Grave. Ze zijn belangrijk vanwege de gaafheid van in- en exterieur.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 514125. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw Kazerne

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1939
1939
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden