Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
516266
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82772/1
Kadastrale aanduiding
Wildervank D 1699
Unikenkade 74, 9503 PH te Stadskanaal

Omschrijving

Inleiding

Voormalige VERVENERSWONING die later is verbouwd en uitgebreid tot CAFÉ. Het pand, gebouwd in 1886 in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant met eclectische elementen, was tot 1894 alleen als woning in gebruik. Daarna is er waarschijnlijk een gelagkamer in gecreëerd. In 1919 liet de toenmalige eigenaar A. Oortwijn het pand aan de zijkant uitbreiden met een cafégedeelte, waar hij in 1928 een houten veranda voor liet zetten. In 1988 is de achtergevel van de woning vernieuwd en is de plattegrond deels gewijzigd. Omstreeks 1993 is de achterzijde van het café verlengd met een werkplaats. Het aanzien van het pand is evenwel ongewijzigd gebleven.

Het pand dat nu geheel als woning in gebruik is, is markant gelegen aan het Stadskanaal schuin tegenover het Eerste Verlaat. Aan de achterzijde heeft het een diepe tuin met een aantal fruitbomen en aan de voorzijde grenst het direct aan de openbare weg.

Omschrijving

Voormalige VERVENERSWONING (1886) met aangebouwd CAFÉ (1919). De woning is opgetrokken in een roodbruine baksteen op een gepleisterd trasraam. Het schilddak , dat gedekt is met een cementpan en een rode Hollandse pan (achter), heeft twee gemetselde schoorstenen en een kroonlijst.

De hoofdentree bevindt zich in de voorgevel (noordoost) en bestaat uit een deur met deurlicht met Art Nouveau roedenverdeling onder een tweeruits bovenlicht met strek en een gemetselde stoep (niet origineel). Boven de entree een doorgetrokken geveldeel met steekkap met topgevel afgezet met een rollaag, schouders met gepleisterde ornamenten en gepleisterde consoles, en gemetselde "tuit" met gepleisterd ornament. In het doorgetrokken geveldeel een paar openslaande deuren met deurlichten met decoratieve roedenverdeling, onder een gepleisterde latei. Aan weerszijden van de entree twee zesruits vensters.

In de noordwestgevel een zesruits venster, een hooggeplaatst tweeruits venster en een tweeruits keldervenster met diefijzer. In de zuidoostgevel twee zesruits vensters en twee tweeruits keldervensters. Alle vensters hebben een rollaag.

De achtergevel (zuidwest) is opnieuw opgetrokken en ingedeeld, en derhalve voor bescherming van ondergeschikt belang.

Het aan de zuidoostzijde aangebouwde CAFÉ is opgetrokken in rode baksteen op een rechthoekige plattegrond. Het later verlengde schilddak heeft nieuwe pannen, wolfeinden met windveren en een vernieuwde goot op klossen. In de voorgevel (noordoost) dubbele paneeldeuren met deurlichten, deels met roedenverdeling, onder een bovenlicht met decoratieve roedenverdeling; een gemetselde stoep; aan weerszijden een T-venster met decoratieve roedenverdeling. In de top een melkmeisje, bestaande uit een paar openslaande deuren met deurlichten en twee zijlichten, alle onder een rollaag. Voor de voorgevel en aangebouwde houten veranda (1928) met betonnen vloer, onder een iets schuinlopend plat dak gedekt met gegolfde zinkplaten. De veranda, die aan beide zijden bovenlichten heeft met roeden en geel glas, is aan de linkerzijde dichtgezet, deels met een beschot en deels met een raam met roedenverdeling.

In de zijgevel (zuidoost) van het café een paneeldeur met deurlicht en bovenlicht, en twee hooggeplaatste vensters, alle met decoratieve roedenverdeling en rollaag. De rest van de gevels is later toegevoegd (verlenging omstreeks 1993).

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in het café de houten vloer, de gepleisterde wanden met houten lambrizering, het houten plafond, de houten tapkast met houten drankkast erachter. In het woonhuis de opkamer met kastenwand; de voorkamer met houten schouw en vensterbanken.

Waardering

Voormalige vervenerswoning met aangebouwd café van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een vervenerswoning uit 1886 die later is uitgebreid met een café (1919) en veranda (1928)

- vanwege de sobere, doch verzorgde vormgeving

- vanwege de opvallende houten veranda en de nog in vrij gave staat verkerende gelagkamer van het café

- vanwege de historisch-ruimtelijke relatie met het kanaal

- vanwege de markante ligging aan het Stadskanaal, vlakbij het Eerste Verlaat.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Sport, recreatie, vereniging en horeca Horeca Café
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1886
1886
exact
verbouwing
1894
1894
globaal
interne verbouw voor café
verbouwing
1919
1919
exact
uitbreiding café
verbouwing
1928
1928
exact
houten veranda

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Vervenerswoning

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden
Eclecticisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Oortwijn, A. ; Groningen II
opdrachtgever