Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
516481
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82741/74
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Leeuwarden B 5477
Leeuwarden B 5087
Willemskade 12 A, 8911 BB te Leeuwarden

Omschrijving

Inleiding

HERENHUIS uit omstreeks 1890, thans in gebruik als kantoor, vooral uitwendig in gave Neo-Renaissance-stijl.

Nadat in de jaren-1840 de zuidelijke stadsvesting was ontmanteld en geplantsoeneerd is de zuidelijke stadsrand sinds de late jaren-1860 geheel heringericht. De stadsgracht is rechtgetrokken en aan weerszijden kwamen kaden waarop ruime bouwkavels werden uitgezet die meest met herenhuizen bebouwd zijn geraakt. Een nagenoeg gesloten bebouwing van panden van meest twee lagen en een breedte van drie tot vijf traveeën is er gedurende de laatste tientallen jaren van de negentiende eeuw tot stand gekomen. In de noordwestelijke gevelwand heeft dit pand een van de meest versierde gevels.

Beschrijving EXTERIEUR: Pand op diep rechthoekig grondplan met nieuwe achterbouw die thans verbonden is met de panden Prins Hendrikstraat 8 en 10. Hardstenen stoep met gesmeed ijzeren hek. De voorgevel is drie traveeën breed en twee lagen met een afgeknotte schildkap hoog. De gevel wordt geleed door van lichtbruine baksteen gemetselde en door decoratief bewerkte kunststeen elementen doorspekte pilasters voorzien van hardstenen basementen, lijstkapitelen met noppen op eerste laag en van guirlandes voorziene ionische kapitelen op de tweede laag. Hardstenen plint met borstwering en onderdorpelband. Fries op overgang tussen eerste en tweede laag, bestaand uit decoratieve tegelvelden tussen imposten met triglyfen. Kroonlijst van velden tussen imposten met kelkvormige motieven en tandlijst onder geprofileerde goot. Rechtgesloten T-vensters, gedekt door hanenkammen met sluitstenen. Eenvoudige voordeur met bovenlicht. Afgeknotte schildkap met blauw geglazuurde platte Friese pannen en op de aflijsting neerhangende zinken palmetten. Op het midden van het voorschild een gemetselde kajuit met pilasters en aflijsting, zonder fronton en aan weerszijden kleine kapellen.

INTERIEUR: De inwendige allure van het pand heeft door uitbreiding en verbouw in de jaren-zeventig sterk geleden, al is het nieuwe stellig karakteristiek voor die tijd. Sporen van het oorspronkelijke interieur zijn onder meer te vinden in de voorsalon, de achtersalon op de verdieping en de trap met gietijzeren balusters van de tweede laag naar de zolder. De voorsalon bezit een overdadig gedecoreerd stucplafond met een grote rondpas met groot middenornament van voornamelijk loofwerk, rijke zwikken met portretmedaillons en loofwerk in de hoeken en een geprofileerde rand met onder meer een acanthuslijstje. De rijke kroonlijst van de weggenomen schoorsteenmantel is nog aanwezig. De achtersalon, waar een alkoof bij getrokken is, bezit een hangend systeemplafond waarboven de vrij gave randen van een gedecoreerd stucplafond zichtbaar zijn. De achtersalon op de verdieping heeft een stucplafond met een geprofileerde en versierde lijst en een flink middenornament. Deze salon bezit paneeldeuren met omlijstingen, ook een dubbele en een smalle enkele deur voor wandkasten.

WAARDERING

Herenhuis van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege

- de uitwendig gave en stijlzuivere Neo-Renaissance-stijl en de inwendig bewaard gebleven elementen in die stijl;

- de prominente ligging nabij een hoek in het ensemble van gesloten grachtwandbebouwing van herenhuizen in de zuidelijke stadsuitbreiding.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1885
1895
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Grachtenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
stijlzuiver