Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
516842
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82862/110
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Arnhem O 8063
Vissteeg 16 3, 6811 DA te Arnhem
Vissteeg 16 2, 6811 DA te Arnhem
Vissteeg 16 1, 6811 DA te Arnhem
Bakkerstraat 7, 6811 EG te Arnhem

Omschrijving

Inleiding

WINKELWONING uit 1902 in Art Nouveau-stijl. Het winkelpand met de bovenwoning is gesitueerd in de aaneengesloten oostelijke gevelwand van de Bakkerstraat in het centrum van Arnhem. Thans zijn de woonverdiepingen in gebruik als magazijn.

Omschrijving

WINKELWONING op rechthoekig grondplan met een voorhuis van drie in hoogte afnemende bouwlagen met zolderverdieping, een achterhuis van twee bouwlagen en een drielaags tussenlid met trappenhuis. De bouwdelen zijn om een binnenhofje gegroepeerd en hebben alle platte daken. Alleen het voorhuis heeft met rood geglazuurde tuiles du Nord belegde dakschilden aan de voorzijde. De asymmetrisch ingedeelde VOORGEVEL is drie traveeën breed, heeft een winkelpui in de eerste bouwlaag en daarboven een gemetselde gevel van rode verblendsteen in kruisverband. De gevel is voorzien van smeedijzeren sierankers. De linker travee wordt recht afgesloten en de rechter twee traveeën worden beëindigd door een asymmetrische topgevel. De gevelbeëindiging heeft een natuurstenen afdeklijst met piron op de topgevel.

De asymmetrische WINKELPUI is gevat tussen twee hardstenen pilasters en wordt overspannen door een ijzeren latei met afsluitende geprofileerde hardstenen lijst. De pilasters hebben een uitbuikend basement, een vierkante schacht met afgeronde hoeken en een fantasie-kapiteel in Art Nouveau-stijl. De roodgeschilderde latei is versierd met om en om een rozet en een spiraalvormig ornament. De pui bestaat uit een grote samengestelde etalage op een hardstenen plint rechts, en een portiek links. Het portiek heeft een tegelvloer met geometrische motieven, een wand van zwarte tegels waarin tableaus met plantmotieven in Art Nouveau-stijl en twee deuren. De paneeldeur naar de bovenwoning heeft gebogen klampen, een sierrooster met vergulde rozetten, sierbeslag en een hoog bovenlicht met roedenverdeling in Art Nouveau-stijl. De etalage bestaat uit twee rechthoekige vensters. Het bovenlicht is dichtgezet met een paneel waarop de naam van de winkel staat aangegeven.

De eerste verdieping heeft drie schuifvensters met twaalfruits bovenlichten, hardstenen lekdorpels, lateien met accolade-motief en gemetseld ontlastingsboogje. De neggen en de kozijnen hebben een kwarthol-profiel. De tweede verdieping heeft drie stolpramen met licht getoogd kalf en achtruits bovenlicht. De neggen en de kozijnen (met schouderboogjes in de hoeken) hebben een kwarthol-profiel. De hardstenen lateien zijn voorzien van een staafprofiel. De zolderverdieping heeft in de linker travee drie gekoppelde segmentboognissen met tegelmozaïek in Art Nouveau-stijl, en in de topgevel drie gekoppelde smalle vensters met hardstenen lekdorpel en lateien. Het hogere middelste venster heeft een gebogen kalf en draairaam. De bakstenen ACHTERGEVEL van het voorhuis is in kruisverband gemetseld en heeft een groot samengesteld venster onder ijzeren latei op de eerste verdieping, twee stolpramen met drieruits bovenlichten onder blinde segmentboog op de tweede verdieping en twee stolpramen onder blinde segmentbogen op de zolderverdieping.

Het grotendeels gewijzigde WINKELINTERIEUR heeft een in vakken opgedeeld stucplafond met lijsten en middenrozetten. Het INTERIEUR van de BOVENWONING bezit onder meer stucplafonds met lijsten en middenrozetten, paneeldeuren met geprofileerde omlijstingen, twee zwart marmeren schoorsteenmantels, een trappenhuis met houten trap, gietijzeren leuning en houten handlijst, en een kelder met tongewelf en troggewelven op ijzeren liggers.

Waardering

WINKELWONING uit 1902.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een winkelpand met bovenwoning in Art Nouveau-stijl, dat opvalt door hoogwaardige esthetische kwaliteiten van de voorgevel in opzet en detaillering en het bijzondere materiaalgebruik. Het pand is voorts gaaf wat betreft hoofdvorm en ruimtelijke structuur.

- Van stedebouwkundige waarde vanwege zijn verschijningsvorm en als essentieel onderdeel van een historisch gegroeide straatwand in de Arnhemse binnenstad, alwaar het als enige Art Nouveau-pand een beeldbepalende rol speelt.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1902
1902
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
invloeden