Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517178
Complexnummer
517177 - Complex Achter den Ham 1
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82705/42
Kadastrale aanduiding
Dongen B 4247 A5
Dongen B 4247 A7
Dongen B 4247 A4
Dongen B 4247 A1
Dongen B 4247 A2
Dongen B 4247 A3
Dongen B 4247 A6
Dongen B 4247 A8
Achter den Ham 1, 5104 JS te Dongen
Achter den Ham 3, 5104 JS te Dongen
Achter den Ham 5, 5104 JS te Dongen
Achter den Ham 7, 5104 JS te Dongen
Achter den Ham 9, 5104 JS te Dongen
Achter den Ham 11, 5104 JS te Dongen
Achter den Ham 13, 5104 JS te Dongen
Achter den Ham 15, 5104 JS te Dongen

Omschrijving

Inleiding.

LOOIERIJ uit 1866. In 1908 aan de achterzijde uitgebreid. De looierij is in een Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl opgetrokken, de uitbreiding is in vakwerk uitgevoerd en heeft een sobere vormgeving.

Omschrijving.

Samengesteld bedrijfspand waarvan het oudste gedeelte blijkens gevelsteen uit 1866 stamt ("P.v.d.A. 1866"). Dit gedeelte is een traditioneel drielaags looierijgebouw met nat- en drooghuis. Het zadeldak heeft een overstek en is gedekt met oud-Hollandse pannen. De looierij bestaat uit twee delen waarvan er één iets hoger opgetrokken is. De bovenste laag van de gevel heeft een houten beschieting. In de lange gevel op de begane grond bevindt zich een poort en doorgang naar het erachter gelegen bedrijfsgedeelte. Erboven een ijzeren I-profiel. De getoogde raampjes in de bakstenen delen van de gevel hebben metalen kozijnen met een kleine roedenverdeling. Tegen de gevel een kleine aanbouw onder lessenaarsdak, later (ter plekke van de enkele jaren geleden gesloopte schoorsteen) uitgebreid tot aan het pad. De rechterzijgevel, grenzend aan het pad, heeft op de begane grond drie getoogde ramen, voorzien van metalen kozijnen met een roedenverdeling. Naar boven toe bevinden zich steeds kleinere getoogde raampjes. In het midden van deze gevel zijn op de verdiepingen luiken aangebracht. De linkerzijgevel heeft enkele kleine getoogde raampjes.

In 1908 is het bedrijf uitgebreid met een vakwerk hal, uitgevoerd in ijzeren profielen, opgevuld met baksteen. Deze aanbouw staat haaks op de looierij en is één laag hoog op een rechthoekige plattegrond onder flauw hellend zadeldak met lichtrups. Tussen de oude looierij en deze hal staat een tweelaagse rechthoekige bouwmassa onder plat dak. In de gevels van deze bouwmassa bevindt zich een groot aantal ramen met metalen kozijnen. Het achterste gedeelte bestaat uit een recent gebouwde hal, deze valt buiten de bescherming.

Waardering.

Het looierijgebouw is van algemeen belang. Het is van cultuur-historisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van de looierijindustrie in de Langstraat. Het heeft architectuurhistorisch belang voor de geschiedenis van de bouwtechniek, vanwege de toepassing van uiteenlopende vormen en constructietypen, afhankelijk van de functies der onderdelen. Het heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel. Het complex is tevens van belang wegens gaafheid en is als voorbeeld van een betrekkelijk kleinschalig looierijcomplex zeldzaam geworden.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 517177. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Looierijgebouw

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1866
1866
exact
verbouwing
1908
1908
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden