Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517289
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82667/50
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Wouw Q 619
Herelsestraat 198, 4726 ST te Heerle

Omschrijving

Inleiding.

LANDARBEIDERSHUIS met bedrijfsruimte, gebouwd in het vierde kwart van de negentiende eeuw. Het pand ligt aan een onverharde en doodlopende zijweg van de Herelsestraat, in het buitengebied van de gemeente Wouw.

Omschrijving.

Eénlaags pand op een rechthoekige plattegrond onder zadeldak waarvan de nok parallel aan de (zij)straat loopt. Het dak is gedekt met kruispannen. In het woongedeelte links zijn een zesruits schuifraam met luiken en een deur met bovenlicht aangebracht. Deur en raam rusten op hardstenen onderdorpels en staan onder segmentbogen met een gepleisterd boogveld. Rechts van de deur een klein kelderlicht. Het rechter- en bedrijfsgedeelte heeft aan de voorzijde een hoge rechthoekige poort. De zijgevel van het bedrijfsdeel is voorzien van een klein opgemetseld topgeveltje. Op de begane grond een poort in het midden, ernaast een klein raam. In de top een klein halfrond raam met metalen kozijn. De linkerzijgevel heeft een halfvenster en een rechthoekig raam in de top.

De achtergevel heeft in het woongedeelte een zesruitsraam met luiken en een opgeklampte deur. Het bedrijfsgedeelte heeft een lage opgeklampte poort en enkele halfronde raampjes met metalen kozijnen. Achter het huis een ronde betonnen put.

Waardering

Het object is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als uitdrukking van culturele en sociaal-economische waarden. Het is een voorbeeld van de typologische ontwikkeling van een klein landarbeidershuis en is gaaf bewaard gebleven. Het is als zodanig zeldzaam geworden.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Bedrijfs-,fabriekswoning Landarbeiderswoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1875
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden