Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517311
Complexnummer
517310 - Woonhuis met looierij
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82645/139
Kadastrale aanduiding
Vlijmen N 3709
Meliestraat 35, 5251 EG te Vlijmen

Omschrijving

Inleiding.

WOONHUIS in Neo-renaissancestijl. Gebouwd omstreeks 1890 in opdracht van de familie Mommersteeg.

Omschrijving.

Bakstenen woonhuis op een rechthoekige plattegrond met diverse kleine uitbouwen. Het huis heeft een mansardedak, gedekt met leien. De uitbouwen hebben afzonderlijke daken.

Het huis is één laag hoog en heeft een iets uitstekende plint die in kleur afsteekt ten opzichte van de gevels. De zwarte strengperssteen van de plint is ook gebruikt voor speklagen in het metselwerk. De speklagen zijn versierd met natuurstenen diamantkoppen. Onder de goot loopt een kroonlijst met baksteenreliëf. Daar waar de gevel hoger opgetrokken is loopt de gootlijst door.

De rechterhoek (aan de oostzijde) is voorzien van een tweede laag met torenachtige opbouw, bekroond door een spits. Links heeft de voorgevel een topgeveltje. Hierin bevindt zich een deur met Frans balkon en smeedijzeren hekje. De ramen van de begane grond zijn getoogd, de bovenlichten zijn gevuld met glas-in-lood. Boven de ramen is de segmentboog uitgevoerd in geprofileerde steen met een natuurstenen sluitsteen.

De ingang is in de rechterzijgevel gesitueerd, in een portiek. Daarachter een erker met afgeschuinde zijden.

In de achtergevel ter plekke van het trappenhuis een opbouw met een groot hoog rondboograam. Aan de linkerkant heeft het huis een aanbouw, uitgevoerd in ijsselsteen, op een rechthoekige plattegrond onder zadeldak, haaks op de straat. De voorgevel is in hetzelfde materiaal als de voorgevel van het huis uitgevoerd. Het zadeldak is gedekt met muldenpannen en wordt bekroond door een palmet. In de linkerzijgevel bevindt zich een zesruitsraam met luiken.

In het interieur is de oorspronkelijke indeling bewaard gebleven. Delen van de inrichting zijn hersteld.

In de gang (die evenwijdig aan de straat loopt) ligt een vloer van marmeren tegels, de stucplafonds zijn voorzien van ornamenten. In het midden ervan, naar de achterkant van het huis een houten trap met bewerkte trappaal. De paneeldeuren naar de kamers zijn bewaard gebleven. Aan de straatzijde liggen twee kamers, van elkaar gescheiden door een wand opgebouwd uit paneeldeuren. In de kamers stucplafonds, in één ervan is de marmeren schouw bewaard gebleven.

In de keuken zijn zeshoekige cementtegels met geometrisch motief. Tegen de wanden blauw-witte tegels in dambord patroon. In de kelder plavuizen en gepleisterde troggewelfjes.

Waardering.

Het huis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens materiaalgebruik en ornamentiek. Het is gaaf bewaard gebleven.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 517310. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1890
1890
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
invloeden