Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517325
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82644/158
Kadastrale aanduiding
Vlijmen L 1274
Meliestraat 54, 5251 EJ te Vlijmen

Omschrijving

Inleiding.

WOONHUIS, aan de dijk gelegen, aan het einde van de Meliestraat. Het huis werd in 1870 gebouwd en vertoont elementen van Eclecticisme.

Omschrijving.

Het dijkhuis telt aan de straatzijde één bouwlaag, aan de achterzijde twee lagen. Het heeft een rechthoekige plattegrond onder zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt.

Het dak is gedekt met Oud Hollandse pannen. De voorgevel van het bakstenen huis is bekleed met geblokt pleisterwerk. Tussen de plint en de waterlijst zijn met lijsten vlakken met cirkels weergegeven. Aan de bovenzijde van de gevel een gladde lijst, daarin zijn op de hoeken en aan weerszijden van de middentravee dekoratieve consoles aangebracht. De voorgevel is vijf traveeën breed en heeft boven de deur in het midden een kleine dakkapel met samengesteld raam in een gebogen, dekoratieve omlijsting. Aan weerszijden van de deur zijn twee achtruits schuiframen aangebracht in een geprofileerde omlijsting met kuif.

De linkerzijgevel is uitgevoerd in handgevormde baksteen. Voor de zij-ingang (op straatniveau) is een trapje aangebracht. Aan de voorkant bevindt zich een halfvenster, in de topgevel zijn twee zesruitsramen en een rond raam aangebracht. Onder deze verdieping is een kelderlicht aanwezig. De rechterzijgevel heeft een gepleisterde plint en een ingang op kelderniveau. Aan weerszijden daarvan zijn twee vierruitsramen aangebracht. Daarboven, op de begane grond bevindt zich zowel voor als achter in de gevel een half venster. In de top, als bij de linkerzijgevel, twee zesruitsramen en een klein rond raam. Tegen de achtergevel is een éénlaagse garage met daarboven een dakterras aangebouwd. Daarboven zijn de ramen in de oude gevel zichtbaar. Deze vijf ramen hebben afgeronde hoeken. Bij alle ramen zijn de kozijnen vervangen door kunststof kozijnen.

In het interieur is de oude indeling zo veel mogelijk hersteld. Op de begane grond is de gang betegeld met zwart marmeren tegels. Rechts in de gang bevindt zich de trap. De kelders zijn overkluisd met tongewelven en hebben een betegelde vloer. In de kamers op de begane grond zijn binnenluiken, paneeldeuren en stucplafonds voorbeelden van bewaard gebleven elementen.

Achter het huis ligt een grote tuin met aan de linkerkant een gerestaureerde keermuur met steunberen.

Waardering.

Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling van het dorpswoonhuis. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens materiaalgebruik en ornamentiek. Het is gaaf bewaard gebleven.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1870
1870
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden