Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517331
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82647/101
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Vlijmen N 7262
Wolput 72 A, 5251 CH te Vlijmen
Wolput 72, 5251 CH te Vlijmen

Omschrijving

Inleiding.

BEDRIJFSGEBOUW met KANTOOR en WOONHUIS, gebouwd naar ontwerp van architect J. Luyben in Traditionalistische stijl voor de firma Mommersteeg (zaadhandel). Het oudste deel is in de jaren twintig gebouwd. Een grote uitbreiding, rechts, tegen de reeds bestaande bouwmassa aan, vond plaats in 1936. Achter dit gebouw liggen grote hallen en proefvelden. De hallen zijn na de oorlog gebouwd en worden, evenals de proefvelden niet beschermd.

Omschrijving.

Samengestelde bouwmassa van diverse haaks op elkaar staande bouwdelen, gedeeltelijk onder lessenaarsdaken, grotendeels onder een plat dak. De lessenaarsdaken hebben overstekken op klossen. De bouwmassa op de linkerhoek bestaat uit twee haaks op elkaar staande voorgebouwen. Het meest linkse gedeelte is drie lagen hoog, rechts daarvan staat een vierlaagse bouwmassa, beiden onder lessenaarsdak. Aan de straat zijn deze elementen met elkaar verbonden door een gemetselde poort met smeedijzeren hekwerk. Erachter ligt een grote, drielaagse hal onder plat dak.

De linkerbouwmassa is een dienstwoning, rechts daarvan en in het achterliggende gedeelte zijn kantoren en opslagruimte gehuisvest. Op de begane grond bevinden zich in voor- en zijgevels grote liggende ramen met metalen kozijnen en roedenverdeling. Op de bovenliggende verdiepingen zijn de ramen staand en worden steeds kleiner. Boven de ramen zijn in het metselwerk bogen aangebracht, onder de bogen zijn, in reliëf geometrische patronen ingemetseld.

Rechts daarvan, iets terugliggend staat een langgerekte bouwmassa, drielaags onder plat dak. Geheel links op de begane grond bevindt zich de ingang, rechts daarvan zijn brede rechthoekige ramen gezet, gedeeltelijk aan het zicht onttrokken door een moderne zonwering. De ramen erboven zijn veel kleiner. Alle ramen hebben metalen kozijnen met een kleine roedenverdeling. Bovenaan de gevel een kroonlijst met geometrische patronen in baksteenreliëf.

Op de rechterhoek opnieuw een iets naar voren uitstekend bouwlichaam onder lessenaarsdak met ramen als in de overige gedeeltes. De achtergevel heeft staande ramen met metalen kozijnen, overeenkomstig de ramen van de overige gevels.

In het interieur is de indeling in grote lijnen bewaard gebleven. De constructie, houten plafonds en metalen kolommen (I-profielen) is in de opslagruimten nog zichtbaar. In de rechter uitbreiding heeft het lessenaarsdak een betonnen constructie. Delen van de inrichting zijn gemoderniseerd.

In het rechtergedeelte bevindt zich een grote ruimte, thans vergaderzaal, met een muurschildering van Eppo Doeve uit de jaren veertig van de 20ste eeuw.

Waardering.

Het gebouw is van algemeen belang. het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege het belang voor de geschiedenis van de architectuur en vanwege de ornamentiek. Het object is van belang wegens gaafheid van het exterieur en zeldzaamheid van het type.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Bedrijfsruimte
Nee Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Kantoorgebouw
Nee Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1920
1920
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Luyben, J. ; Noord-Brabant
architect / bouwkundige / constructeur