Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517487
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82847/80
Kadastrale aanduiding
Zandvoort C 6743
Zandvoort C 6742
Zandvoort C 6069 A2
Zandvoort C 6069 A1
Poststraat 4, 2042 HA te Zandvoort
Poststraat 6, 2042 HA te Zandvoort
Poststraat 4 A, 2042 HA te Zandvoort
Poststraat 6 A, 2042 HA te Zandvoort

Omschrijving

Inleiding

Voormalig PENSIONGEBOUW, gebouwd in 1898 tegen duinhelling met de langsgevel (w) evenwijdig aan de straat. Het gebouw is thans (1994) opgesplitst in vier woningen. De woning rechts van de middenas heeft in de voorgevel de veranda van een moderne gemetselde uitbreiding voorzien, die van ondergeschikt belang wordt geacht.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwd voormalig tweelaags pensiongebouw onder plat dak. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen. De beide zijmuren en de achterzijde zijn grotendeels gepleisterd.

De voorgevel, met in het midden een verspringing van de helften, wordt gekenmerkt door een, de gehele gevel beslaande veranda. Het naar voren springende linkerdeel telt vier assen op ongelijke afstand van elkaar geplaatst. Het terugliggende rechtersegment telt eveneens vier vensterassen merendeels op gelijke afstand van elkaar. De vensterassen bevatten overwegend vierruits stolpdeuren met bovenlicht. Begane gronds bevinden zich twee oorspronkelijke paneeldeuren met bovenlicht. De veranda wordt afgesloten door een plat dak en is onder meer voorzien van gesneden schragen en een gesneden balustrade. In beide bouwlagen komen gesneden gootlijsten voor.

De rechterzijde (N) is merendeels blind, de linkerzijde (Z) heeft een aangebouwd éénlaags volume en de achterzijde bevat nog een aantal oorspronkelijke schuifvensters.

Waardering

Het voormalige pensiongebouw met veranda is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als redelijk gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een laat 19de-eeuws pension. Van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling welke is verbonden met de geschiedenis van het toerisme rond 1900.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Horeca Pension

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1898
1898
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Koloniale stijl
invloeden