Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517712
Complexnummer
517711 - Van Oldenbarnevelt Gymnasium
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82736/5
Kadastrale aanduiding
Amersfoort C 5631
Groen van Prinstererlaan 33, 3818 JN te Amersfoort
Groen van Prinstererlaan 35, 3818 JN te Amersfoort
Groen van Prinstererlaan 37, 3818 JN te Amersfoort
Groen van Prinstererlaan 39, 3818 JN te Amersfoort
Groen van Prinstererlaan 41, 3818 JN te Amersfoort
Barchman Wuytierslaan 74, 3818 LK te Amersfoort
Barchman Wuytierslaan 74 A, 3818 LK te Amersfoort

Omschrijving

Omschrijving

SCHOOLGEBOUW van het voormalig gymnasium, bestaat uit een aantal haaks op elkaar staande vleugels. Aan de Groen van Prinstererlaan staat tussen twee haaks op elkaar staande vleugels van twee bouwlagen een torenvolume, waarin de hoofdentree is ondergebracht. De oostvleugel wordt aan de oostzijde begrensd door een lager torenvolume van drie bouwlagen vanwaaruit vleugels met twee bouwlagen in zuidelijke en noordelijke richting zijn gelegen. Tezamen vormen de vleugels een plattegrond in de vorm van een gespiegelde 'h'. Eén halfrondvolume van één bouwlaag bevindt zich op het noordelijke uiteinde van de één bouwlaag hoge noordoostelijke vleugel. De vleugels worden afgesloten door betonnen lijsten, die de horizontaliteit benadrukken. De functies komen in de plattegrondindeling en in het exterieur tot uitdrukking. De entree, de hal en de trappartijen zijn in het torenvolume ondergebracht. De klaslokalen, met open geveloppervlakken, zijn aan de zuid- en oostzijde van de vleugels gesitueerd, terwijl de gangen, met een meer gesloten gevelaanzicht, naar de openbare weg zijn gericht.

Een reeks garderobenissen worden geleed door een ritmische opeenvolging van kolommen. Deze opdeling komt ook tot uitdrukking in de uit gele bakstenen opgetrokken gevels, waar aan de gangzijde een opeenvolging van tientallen gelijkvormige smalle verticale stalen vensters zijn aangebracht. De gevels aan de lokaalzijde zijn zeer open van karakter. Op de begane grond en de eerste verdieping zijn over de gehele lengte van de gevels uitkragende strokenvensters aangebracht, die vrijstaan van de betonconstructie.

De hoofdingang in het torenvolume is symmetrisch vormgegeven met zes laddervensters ter hoogte van de derde bouwlaag. In het midden risaleert een rechthoekig volume met plat dak. Daarvoor zijn drie muurdammen geplaatst die boven de risaliet uitsteken en bekroond worden door een betonnen lijst. Op de begane grond zijn tussen deze muurdammen onder een grote betonnen luifel twee toegangen, bestaande uit stalen deuren met laddervensters, geplaatst. Boven de luifel bevindt zich een dubbel balkon, met hoog gemetselde muren en dubbele openslaande deuren die toegang geven tot de kamer van de schooldirecteur. Op de begane grond en op de eerste verdieping bevinden zich aan weerszijden van de risaliet strokenvensters. Voor de vensters op de begane grond bevinden zich hoog opgemetselde plantenbakken.

Het interieur wordt evenals het exterieur gekenmerkt door de sobere werking van massa, ruimte en licht. De trappartij in het torenvolume ontvangt onder meer daglicht door de toepassing van glazen bouwstenen in de vloeren. Deze trap geeft toegang tot twee lokalen in de top van het torenvolume. De gangen worden geleed door voor de vensters geplaatste kolommen met daartussen garderobes. Hier bevinden zich originele stalen buizen met haken. Verder zijn vele deuren en deurkrukken authentiek.

Waardering

Het schoolgebouw is van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een gymnasium, uitgevoerd in een zakelijk expressionistische stijl met invloeden van het werk van W.M. Dudok. Het gebouw bezit esthetische kwaliteiten in vormgeving, verdeling van de massa en in in- en exterieur bijzondere detailleringen. Het gebouw behoort tot de belangrijkste ontwerpen van stadsarchitect ir. C.B. Van der Tak.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 517711. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw Openbare school

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1932
1932
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Gymnasium

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden
Expressionisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Gemeente Amersfoort ; Stad Amersfoort
opdrachtgever
Tak, C.B. van der ; Stad Amersfoort
architect / bouwkundige / constructeur