Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518088
Complexnummer
518086 - Calvariegroep + beeld.
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82794/112
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Bakel en Milheeze T 1158
Bij Sint Wilbertsplein 12, 5761 BK te Bakel

Omschrijving

(onderdeel II)

Inleiding.

ST. WILLIBRORDUSBEELD, gehouwen uit zandsteen in 1862 en staande op het kerkhof behorende bij de St. Willibrorduskerk te Bakel.

Het beeld staat achter de Calvariegroep vlak bij de kerkhofmuur, met een eigen neogotische achterwand, het voormalige baarhuisje.

Omschrijving.

Het 2.60 meter hoge beeld staat op een eenvoudige lage sokkel.

Op de voetplaat is in gotische letters de naam St. Willibrordus uitgehouwen. Het beeld bestaat uit twee blokken zandsteen. Willibrordus is gekleed in bisschopsgewaad met staf en mijter. In de linkerhand torst hij de Bijbel met daarop een model van de St. Willibrorduskerk.

Waardering.

Het Willibrordusbeeld is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het kerkhofmonument.

Het heeft kunsthistorisch belang als vroeg voorbeeld van kerkelijke beeldhouwkunst. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 518086. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Gedenkteken(D6)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1862
1862
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
stijlzuiver