Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518921
Complexnummer
518905 - De Utrecht Vakantiehuizen complex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82787/181
Kadastrale aanduiding
Hilvarenbeek F 1227
Prins Hendriklaan 2, 5085 NJ te Esbeek

Omschrijving

Hilvarenbeek Prins Hendriklaan 2

Inleiding.

Aan de rand van het oostelijke deel van het landgoed De Utrecht ligt, nabij De Merel en de Lage Mierdseweg, aan de zuidelijke zijde van de Prins Hendriklaan de voormalige TUINMANSWONING met SCHOP, daterende uit omstreeks 1910. Het pand is thans in gebruik als woonhuis.

Beschrijving.

Het eenlaags huis heeft een globaal rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een aan de noordelijke en zuidelijke zijde afgewolfd zadeldak, dat aan de westelijke zijde geknikt is en belangrijk lager aangezet. Het huis heeft bakstenen gevels, die op de hoeken aan de bovenzijde zijn uitgemetseld. De aan de noordelijke zijde gesitueerde straatgevel telt drie vensterassen.

De drie schuifvensters op de begane grond hebben negenruits onderlichten en drieruits bovenlichten. Per raam zijn twee paneelluiken met diabolobeschildering aangebracht. In de topgevel een dubbel vierruits venster. In de westelijke, lage zijgevel is een vierruits venster en, meer zuidelijk, een dubbel vierruits venster aangebracht. Op het dak aan de westelijke zijde een hoge schoorsteen. In de oostelijke gevel twee paneeldeuren met een drieruits bovenlicht en, meer zuidelijk, een schuifvenster, identiek aan die in de voorgevel. Aan de zuidoostelijke zijde van het huis staat, haaks op de as van het woonhuis, een eenlaags houten schuurtje met een rechthoekige plattegrond, dat wordt gedekt door een zadeldak met muldenpannen. De tuin van het woonhuis is door een haag van de Prins Hendriklaan gescheiden. Het onverharde erf is via een korte, onverharde oprijlaan vanaf de Prins Hendriklaan te bereiken.

Waardering.

De voormalige tuinmanswoning is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in Nederland, in het bijzonder de grootschalige ontginning van woeste gronden in de 20ste eeuw en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de dienstwoning.

Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de aan de landschappelijke omgeving aangepaste sobere ornamentiek. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van het te beschermen grootschalige landgoed 'De Utrecht'. Het is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 518905. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Tuinmanswoning(K)
Nee Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Schuur (G) Schop

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1925
1925
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K) boswachterswoning

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden