Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518964
Complexnummer
518962 - Boerderijcomplex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82802/167
Kadastrale aanduiding
Princenhage P 1503
Bij Blauwtjes 1, 4814 TR te Breda

Omschrijving

Inleiding

De schuur zuidelijk van het woonstalhuis gelegen is van het Vlaamse type. De nok van de schuur staat haaks op die van het woonstalhuis. Aan de oostkant bevindt zich een paardenstal. De overige inrichting van de schuur is meerdere malen gewijzigd onder andere voor het plaatsen van melkvee.

Omschrijving

De tweebeukige Vlaamse SCHUUR van langsdeeltype heeft een schilddak met wolfseinde gedekt met grijze Tuile du Nordpannen. Aan de noord-oostkant van de schuur een overhuivend dak gedragen door korbeelhout boven de één travee teruggeplaatste deeldeuren.

De schuur heeft zwart geteerde houten wanden voorzien van horizontale houten delen met groef en messing staande op een gemetselde plint. De west- en oostkant van de schuur is gedeeltelijk opgetrokken uit baksteen. Inwendig zijn de vijf dekbalkgebinten bewaard gebleven.

Waardering

De Vlaamse SCHUUR is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de boerderijbouw in de tweede helft van de negentiende eeuw; het is van belang als voorbeeld van de technische en typologische ontwikkeling van de Vlaamse schuur. Ensemblewaarden: de schuur maakt deel uit van een complex dat van algemeen belang is.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 518962. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1850
1860
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Vlaamse schuur

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing