Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519003
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82669/77
Kadastrale aanduiding
Ginneken I 8740
Ginnekenweg 206, 4835 NH te Breda

Omschrijving

Inleiding

Het HERENHUIS is gesitueerd aan de westelijke zijde van de Ginnekenweg en werd gebouwd in 1863 in Eclectische stijl, in opdracht van P.H.J.G. Jonckheer. In 1905, en opnieuw in 1960, werd de tuin verkleind. In 1933 zijn tegen de achterzijde van het huis een extra kamer en een garage gebouwd. Het voormalige koetshuis, tegen de noordelijke zijde van het pand, is thans als kamer bij het huis getrokken.

Omschrijving

Het vrijstaande, blokvormige object heeft een globaal rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen plus een kap. Het pand wordt gedekt door een afgeplat schilddak met oud-Hollandse pannen. Op het dak staan vier schoorstenen in carrévorm. Tegen de noordelijke zijde van het pand staat het voormalige koetshuis; tegen de zuidelijke zijde de als eenlaags uitgevoerde, nimmer voltooide entree. Deze zou oorspronkelijk over twee bouwlagen worden uitgevoerd.

Het pand is opgetrokken in baksteen. De gevels zijn voorzien van een pleisterlaag. De voorgevel heeft een strak symmetrische indeling met vier vensterassen, op de begane grond alle voorzien van getoogde en beluikte openslaande vleugeldeuren, op de etage getoogde zesruits schuifvensters. De gevel wordt afgesloten door een gestuct fries en een geprofileerde gootlijst.

De overige gevels hebben eveneens een symmetrische indeling met onder meer zesruits schuifvensters, halfvensters, openslaande deuren. In de ingangspartij een houten paneeldeur met gietijzeren deurrooster en bovenlicht. Het bovenliggende balkon is voorzien van een ijzeren hekwerk.

Op het dak van het woonhuis staat een kleine ijzeren klokkenstoel, waarin een luidklokje hangt.

In het interieur zijn onder meer van belang de indeling, met parallel aan de voorgevel gesitueerde gangen. In het gehele pand bevinden zich nog de oorspronkelijke stucplafonds en paneeldeuren. Het voormalige koetshuis telt één bouwlaag en wordt gedekt door een zadeldak met oud-Hollandse pannen. De inrijpoort van het voormalige koetshuis is vervangen door een venster.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van Breda en omgeving; het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van belang voor de geschiedenis van de architectuur als vroeg voorbeeld van eenvoudig pleistereclecticisme met afgewogen verhoudingen; het object heeft ensemblewaarden: het is van bijzondere betekenis wegens de situering, verbonden met de uitbreiding van de stad in de negentiende eeuw; gaafheid/herkenbaarheid: het object heeft belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en interieur.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1863
1863
exact
verbouwing
1933
1933
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Jonckheer, P.H.J.G. ; Noord-Brabant
opdrachtgever