Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519059
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82634/139
Kadastrale aanduiding
Breda B 9229
Breda B 9228
Kloosterlaan 138, 4811 EE te Breda

Omschrijving

Inleiding

Aan de oostelijke zijde van de Kloosterlaan staat het voormalige ADMINISTRATIEGEBOUW van de Chassékazerne, daterend uit 1888-'89. Het gebouw, met elementen van de Neo-Renaissancestijl, is ontworpen door de Afdeling Bouwzaken van het Ministerie van Oorlog, waarschijnlijk door J.A. van den Biezen. Thans is het pand door bebouwing ingesloten, maar oorspronkelijk stond het vrij op het voormalige exercitieterrein van de Chassékazerne, nabij de in 1953-'56 gesloopte barakken en de stallen van de Artillerie. De aanleg van de Claudius Prinsenlaan in 1952 sneed het gebouw van het kazerneterrein af. In 1958 werd het administratiegebouw afgestoten. De H.T.S. Breda nam het gebouw in 1960 in gebruik en vestigde er laboratoria en leslokalen. Later fungeerde het als dependance voor de Handelsschool St. Olof, terwijl het vanaf 1981 in gebruik is voor culturele doeleinden en ten behoeve van het J.A.C..

Omstreeks 1980 zijn in de dakschilden forse dakvensters geplaatst.

Omschrijving

Het langgerekte pand heeft een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen plus een kapverdieping. Het wordt gedekt door een zadeldak met oud-Hollandse pannen.

Het gebouw is opgetrokken in baksteen en heeft, met name in de westelijke gevel, een rijke toepassing van onder meer siermetselwerk in verschillende kleuren in lijsten, strekken, boogvelden en fries, en hardsteen in plint, cordonlijsten, dorpels en gebeeldhouwde kopjes tegen het fries. Bijzonder zijn de beide schoorsteenpartijen op de zijgevels, elk met een driepas-plattegrond.

De voorgevel telt negen vensterassen en heeft een globaal symmetrische opzet met halfsteens uitspringende hoekrisalieten, elk met twee vensterassen. Deze hebben op de begane grond èn etage gekoppelde, qua indeling enigszins vereenvoudigde vensters in de buitenste vensterassen, waarnaast een opgeklampte deur met bovenlicht. Aan de rechterzijde is ook op de etage op die plaats een laaddeur toegepast. Alle gevelopeningen in het tussen de hoekrisalieten gesitueerde middendeel van de voorgevel zijn voorzien van vierruits schuifvensters.

De zijgevels zijn sober van opzet. Opvallend zijn de uitspringende oren aan weerszijden van de hardstenen deklijsten. In de zuidelijke gevel een smeedijzeren hijsbalk met gietijzeren ornamentatie. Op de begane grond van de beide gevels een opgeklampte vleugeldeur met bovenlicht en een gekoppeld venster, op de etage een tweetal vensters en muurankers, alle zoals in de voorgevel. De kapverdieping wordt belicht door twee kleine staande vensters. De achtergevel heeft een onregelmatige indeling met negen vensterassen. In de derde en achtste vensteras een opgeklampte deur, in de overige schuifvensters.

In het interieur zijn onder meer van belang de indeling, met de tussen de gangen en trappenhuizen gelegen grote zaal op de begane grond, alsmede de van basementen en kapitelen voorziene gietijzeren kolommen in deze zaal, die de verdiepingsvloer op gewalste ijzeren balken ondersteunen.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als uitdrukking van de typologische ontwikkeling van de kazernegebouwen. Het heeft architectuurhistorische waarden: het is door de bjzondere constructie van belang voor de geschiedenis van de bouwtechniek; het is van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Gaafheid/herkenbaarheid: het is van belang wegens de architectonische gaafheid van ex- en interieur. Zeldzaamheid: het object is van belang vanwege de typologische en functionele zeldzaamheid.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Administratiegebouw

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1888
1889
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Afdeling bouwzaken ministerie, van oorlog ; Noord-Brabant
architect / bouwkundige / constructeur