Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519450
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82922/42
Kadastrale aanduiding
Velp Gelderland I 1008
Tegenover Overbeeklaan 14 A, 6881 HG te Velp

Omschrijving

Inleiding

In 1921 gebouwde MUZIEKTENT, gelegen op een eilandje in de vijver van het Villapark Overbeek. Het is niet duidelijk welke vorm de oorspronkelijke muziektent op het eiland had. Het villapark Overbeek werd in 1901 aangelegd op het landgoed van het in de 18de eeuw na een brand herbouwde landhuis Overbeek. De barokke tuinaanleg was in 1800 vervangen door een park in landschapsstijl. Het landgoed werd in 1900 te koop aangeboden en op 21 juli 1901 werd het met huis verkocht voor f 150.000,-. De koper was de mede door W. Honig op 15 december 1900 opgerichte NV Villapark 'Overbeek'. Honig was een succesvol architect die in Velp en omgeving werkzaam was en middels het villapark tevens een manier zag om zijn praktijk uit te breiden. Honig was later o.a gemeenteopzichter en lid van de gemeenteraad en tevens in 1903 betrokken bij de aanleg van het villapark Schonenberg. Het in de traditionele landschapsstijl uitgevoerde ontwerp werd gemaakt door de bekende landschapsarchitect Hugo A.C. Poortman (1858-1953) en was gebaseerd op de Hollandse villaparken zoals het door Springer ontworpen villapark Duin en Daal in Bloemendaal. Er werden vijf nieuwe wegen aangelegd en de gracht rond het huis werd vergraven tot een centrale waterpartij met watervalletjes, rotspartijtjes en het eiland met de muziektent. De oude bomen werden zoveel mogelijk gespaard. In de eerste drie meest succesvolle jaren werden de villa's in eigen beheer gebouwd en ontworpen door Honig. Later werden de villa's ook door andere architecten ontworpen. De vroegste bebouwing in het villapark kwam tot stand aan de Overbeeklaan en het begin van de Boulevard. Het huis Overbeek werd na een aantal mislukte pogingen om het landhuis te behouden als postkantoor of gemeentehuis in 1906 verkocht aan de bouwmaatschappij 'Westerkwartier' uit Amsterdam om gesloopt te worden. Door het terrein werd vervolgens een weg aangelegd die het in het verlengde lag van de Vijverlaan. De beplanting rond de vijver bestaat ondermeer uit sparren, robinias, beuken, linden, tamme kastanjes, platanen en goudiepen.

Omschrijving

De rechthoekige muziektent op het eiland staat op een aan de korte zijden driezijdig vormggegeven bakstenen sokkel. Daaromheen zijn struiken aangeplant. Op de sokkel bevinden zich de bewerkte verticale houten stijlen die het dak dragen en die met elkaar verbonden zijn middels een horizontale houten reling. Het schilddak van de muziektent is uitgevoerd in riet en voorzien van rietvorsten. Aan de lange zijden is het dak gedeeltelijk opgelicht. Aan de kant van de Overbeeksingel is de sokkelzone voorzien van traptreden. Het eiland waarop zich de kiosk bevindt is met de Overbeeklaan verbonden middels een eenvoudige houten draaibrug. Aan weerszijden van de de brug zijn zowel aan de kant van de Overbeeklaan als op het eilandje bakstenen sokkels geplaatst die zijn gedecoreerd met uitgemetselde koppen.

Waardering

MUZIEKTENT in Gooise Landhuisstijl uit 1921 Het object bezit architectuurhistorische waarde:

- Als gaaf bewaard voorbeeld van een in de trant van de Gooise Landhuisstijl gebouwde muziektent. De muziektent valt op door de hoogwaardige kwaliteiten van het ontwerp. Deze komen onder ander tot uitdrukking in het bijzondere materiaalgebruik en de zorgvuldige detaillering.

Het object bezit stedebouwkundige waarde:

- De vijver met het eiland en de op het eiland gebouwde muziektent vormen een belangrijk onderdeel van het in 1901 door de bekende tuinarchitect Hugo Poortman ontworpen villapark Overbeek en zijn van bijzondere betekenis voor het aanzien van het villapark. Het object is bovendien sterk beeldbepalend gelegen in de zichtas van de straten die op de vijver uitkomen.

Het object bezit cultuurhistorische waarde:

- Als exponent van het culturele leven in Velp tijdens het interbellum. De muziektent is tevens typologisch van belang vanwege de karakteristieke rietgedekte hoofdvorm en de langgerekte achthoekige plattegrond.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Welzijn, kunst en cultuur Muziektent

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1921
1921
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
stijlzuiver