Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519868
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82680/48
Kadastrale aanduiding
Leeuwarden G 9160
Leeuwarden G 14682
Emmakade 8, 8933 AS te Leeuwarden
Maria Louisastraat 2, 8933 AP te Leeuwarden

Omschrijving

Dubbel woonhuis op de hoek van de Emmakade en de Maria Louisastraat, gebouwd door Hendrik Kramer in 1912 in de Overgangsstijl met elementen van de Um 1800-stijl. Maria Louisastraat 2 werd gebouwd voor de weduwe Kramers en Emmakade 8 voor de koopman Egbert Kuipers.

Omschrijving

DUBBEL WOONHUIS. Het gedeelte Emmakade 8 heeft een rechthoekige plattegrond met staart, het hoekhuis Maria Louisastraat 2 heeft een onregelmatige plattegrond. De gevels zijn asymmetrisch behalve de hoekgevel, die enige symmetrie heeft. Decoraties zijn zeer spaarzaam toegepast en beperken zich tot de topgevels. Het pand is opgebouwd uit donkerrode baksteen met cordonbanden van kunststeen en onderdelen van natuursteen. De kappen zijn belegd met leien. EXTERIEUR Emmakade 8: heeft twee bouwlagen plus kap en is twee traveeën breed: rechts een smalle, die de ingang bevat en links een brede. Op de begane grond zit rechts een deur met zij- en bovenlicht en links een voor het gevelvlak geplaatste driezijdige erker met H-vensters. Erker en ingangspartij worden overkapt door een lessenaardak, belegd met leien, waarvan het overstek ondersteund wordt door gesneden schoren. Op de verdieping zit rechts een H-venster en links een loggia onder een gedrukte rondboog, die voorzien is van natuurstenen negblokken. Het hek is van smeedijzer. De glaspui met dubbele deuren en zijlichten is een `negatief' van de erker. De linkertravee wordt door een eenvoudige bakgoot afgesloten, de rechter is boven de daklijn torenachtig doorgetrokken en heeft een opgebogen gootlijst en daarboven een apart met leien gedekt schilddakje, waarvan de gebombeerde voorzijde met koper gedekt is en waarop twee pironnen geplaatst zijn.

INTERIEUR Emmakade 8: Het interieur bleef in hoge mate onveranderd bewaard. Te noemen onderdelen zijn glas-in-loodvensters in de tochtdeur, in het trappenhuis en bovenlichten, eenvoudige schoorsteenmantels in de suite, suitepui tussen voor- en achterkamer en tussen achterkamer en serre, stucplafonds met ovaalpas, paneeldeuren in geprofileerde omlijstingen, volledig bewaard keukeninterieur.

EXTERIEUR Maria Louisastraat 2: De hoekgevel heeft enige symmetrie, In het midden zit de ingang, voorzien van een luifel, rustend op houten kolommen , belegd met leien en voorzien van twee smeedijzeren gargouilles in de vorm van dierkoppen. De deur is omgeven door zij- en bovenlichten. Te weerszijden van de ingang bevinden zich drielingvensters, die op de hoeken gebogen ruiten hebben en in de bovenlichten glas-in-lood. Op de verdieping zit links een dito drielingvenster en rechts een balkon met een transparant smeedijzeren hek en dubbele deuren. In het risalerende middengedeelte zit een T- venster. Boven de daklijst is het middenrisaliet torenachtig uitgebouwd en bevat een rondboogvenster, waarboven de daklijst gewelfd is. Dit gedeelte heeft een omgaande schildkap met twee pironnen. De zijgevel aan de zijde van de Emmakade heeft op de begane grond een drielingvenster, daarboven een erker met leiendak en daarboven een klokgevel met voluutvormige natuurstenen aanzetten en bovenop een gebogen fronton. Het gevelvlak bevat een rondboogvenster. De zijgevel aan de kant van de Maria Louisastraat heeft twee rijen klimmende vensters, die het beloop van de trap volgen en voorzien zijn van glas-in-lood en tralies. In de daarachterliggende staart zijn de vensters voorzien van luiken.

INTERIEUR Maria Louisastraat 2: eenvoudig, en in hoge mate ongewijzigd. Te noemen zijn de schouwen in vrijwel alle kamers, de suitepui in de salon, de trap, een marmeren dubbele wastafel op de grootste slaapkamer, de wandbetimmering van de studeerkamer met een hoge lambrisering, waarin opgenomen kasten en een schouw. In een ander vertrek bevindt zich een ruimte die aan een `ingelnook' doet denken.

Waardering

Dubbel woonhuis van algemeen architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang:

- vanwege sobere, maar door de geleding en de bewogen daklijn levendige architectuur met verfijnde detaillering uit een periode van Kramer, waarin hij zich inlaat met invloeden van Um 1800;

- vanwege de verregaande ongereptheid van zowel ex- als interieur;

- vanwege de ligging op de hoek van de Emmakade en de Maria Louisastraat waarbij de torenbekroningen een tegenhanger vormen van die op de hoek Emmakade-Kanaalstraat.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1912
1912
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
invloeden
Overgangsarchitectuur
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Kramer, Hendrik ; Stad Leeuwarden
architect / bouwkundige / constructeur