Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519869
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82680/7
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Leeuwarden G 18515 A1
Leeuwarden G 18515 A2
Leeuwarden G 18515 A3
Leeuwarden G 18515 A4
Leeuwarden G 18515 A5
Leeuwarden G 18515 A6
Leeuwarden G 18515 A7
Leeuwarden G 18515 A8
Leeuwarden G 11371
Leeuwarden G 11370
Gysbert Japicxstraat 46 f, 8933 BD te Leeuwarden
Gysbert Japicxstraat 46 e, 8933 BD te Leeuwarden
Gysbert Japicxstraat 46 d, 8933 BD te Leeuwarden
Gysbert Japicxstraat 46 c, 8933 BD te Leeuwarden
Gysbert Japicxstraat 46 b, 8933 BD te Leeuwarden
Gysbert Japicxstraat 46 a, 8933 BD te Leeuwarden
Gysbert Japicxstraat 44, 8933 BD te Leeuwarden
Gysbert Japicxstraat 46, 8933 BD te Leeuwarden

Omschrijving

Inleiding

V.m. MEUBELFABRIEK met DIRECTEURSWONING gebouwd in de Overgangsstijl in 1905. De bekapping vertoont invloeden van de Chalet-stijl. Het pand werd gebouwd in opdracht van de meubelmaker, beeldhouwer en winkelier H. Tekstra. Tot 1958 bleef er een meubelmakerij in gevestigd. Sinds 1965 is er een vleesgroothandel in gevestigd. Uitwendig zijn er enkele wijzigingen zoals de bedrijfsdeuren. Het pand ligt in het van Rijkswege beschermde Nieuwe Kanaalgebied.

Omschrijving

EXTERIEUR: FABRIEKSGEBOUW van zeven traveeën breed, van elkaar gescheiden door lisenen en twee bouwlagen plus kap hoog met aangebouwde directeurswoning van drie traveeën. Het fabrieksgedeelte heeft per travee drie rechthoekige vensters onder segmentbogen op de begane grond en twee segmentbogige vensters op de verdieping. De linker eindtravee heeft op de begane grond een sterk verbouwde bedrijfsdeur en daarboven drie segmentbogige vensters. De rechter eindtravee heeft op de begane grond een ingang met zij- en bovenlichten onder een segmentboog en op de verdieping twee segmentboogvensters. De gevel is boven de plint tot de onderdorpels van de bovenvensters wit gestuct. De rechter eindtravee is geheel wit gestuct. De ver overstekende mansardekap, die belegd is met rode kruispannen, rust op schoren. De DIRECTEURSWONING heeft in de linker travee een ingang met bovenlicht en in de twee overige traveeën rechthoekige vensters. De bovendorpels zijn met elkaar verbonden door gestucte banden. De tweede bouwlaag heeft in het midden een segmentbogig venster met gestucte banden ter hoogte van onder- en bovendorpel. Het bovengedeelte van de gevel is beschoten met rabatdelen. Het ver overstekende zadeldak is afgewolfd, heeft twee pirons en rust op bewerkte schoren.

INTERIEUR: Het bedrijfsgedeelte heeft een zolder over de gehele lengte, die voorzien is van een gedrukt tongewelf van kraalschroten boven trekstangen, dat rust op consoles. Aan beide korte zijden werden entresols ingebouwd ten behoeve van de huidige gebruiker van de zolder. Aan een der korte zijden bevindt zich een schoorsteenpartij, opgebouwd uit Friese geeltjes.

Waardering

Fabriekspand met directeurswoning van algemeen architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang:

- vanwege de verzorgde architectuur in Overgangsstijl met de markant overstekende bekapping onder invloed van de Chaletstijl;

- vanwege de bewaard gebleven interieuronderdelen zoals het houten gewelf op de zolder van het bedrijfsgedeelte en enkele elementen in de woning;

- als bedrijfspand gevoegd tussen een reeks woningen, hetgeen in de wijk nog een enkele maal voorkomt.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Direkteurswoning
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Meubelfabriek

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1905
1905
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Overgangsarchitectuur
stijlzuiver