Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519881
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82681/85
Kadastrale aanduiding
Leeuwarden E 2531
Noordersingel 96, 8917 BD te Leeuwarden

Omschrijving

Inleiding

VILLA, gebouwd door Hendrik Kramer in 1910-1911 voor de koopman N. Siebesma in de Overgangsstijl. Waarschijnlijk een eerste verbouwing inwendig in de jaren '30, later enkele aanpassingen toen het pand tandartspraktijk werd.

Omschrijving

EXTERIEUR: VILLA op in beginsel rechthoekige plattegrond met aan de voorzijde uitbouwen van twee bouwlagen hoog en twee traveeën breed, opgebouwd uit bruine baksteen, die op de verdieping gedeeltelijk gepleisterd is. De samengestelde schildkap is belegd met rode platte friese pannen en voorzien van pirons. De voorgevel is voorzien van twee driezijdige erkers, de linker over beide verdiepingen, de rechter alleen op de begane grond, waarboven zich een balkon bevindt. Het balkon behield het originele hek in eenvoudige geometrische vormen. Het wordt gedeeltelijk overkapt door een als afzaatluifel doorgetrokken gedeelte van het dakschild, die gedragen wordt door gebogen schoren. De vensters zijn alle rechthoekig, op de verdieping voorzien van een roedeverdeling in de bovenramen. Halverwege de linker zijgevel bevindt zich een eenlaags uitbouw met een schildkap, waarop een piron, die de ingang bevat. De wat terugliggende voordeur werd vernieuwd. Achter deze ingangspartij zit over twee verdiepingen een uitgebouwd trappenhuis met smalle, hoge vensters. De rechterzijgevel is behoudens een venster geheel gesloten en bevat nog een uitgemetselde schoorsteen. Het dak boven de linker travee heeft drie schilden. Van het middelste schild zijn zowel daklijst als schild opgebogen. De overige schilden zijn geknikt. De achtergevel bevat een later gebouwde of vergrote serre. Hierboven bevindt zich een driedelige balkonpui. Het ver overstekende dak is hier later enigszins ingekort om meer licht toe te laten in de balkonkamer. Het achterdakschild bevat twee dakkapellen. INTERIEUR: Het pand werd, mogelijk in de jaren '30 enigszins gemoderniseerd, waarbij de deuren en hun omlijstingen werden gewijzigd. Uit de bouwtijd bleven o.a. bewaard de tegellambrisering in de vestibule, de suitepui in de salon, de marmeren schoorsteenmantel en het stucplafond in de voorkamer en twee meidenkamers op de zolderverdieping.

Waardering

VILLA van algemeen architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang:

- vanwege de sobere, maar levendig gelede architectuur, waarbij de samengestelde kap een belangrijke rol speelt;

- vanwege de bewaard gebleven interieuronderdelen;

- vanwege de gaafheid van vooral het exterieur;

- vanwege de ligging als onderdeel van de gevelwand van de Noordersingel, waar het zich door kleur en vorm en vrijstaande ligging onderscheidt;

- als belangrijk werk van architect Hendrik Kramer uit de tijd, dat hij in de Overgangsstijl bouwde.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1910
1911
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Overgangsarchitectuur
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Kramer, Hendrik ; Stad Leeuwarden
architect / bouwkundige / constructeur