Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519919
Complexnummer
519917 - Complex Pleinsedijk
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82628/190
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Sint Michielsgestel L 64
Bij Pleinsedijk 1, 5271 SZ te Sint-Michielsgestel

Omschrijving

Inleiding

SCHUUR, in de tweede helft van de negentiende eeuw opgetrokken in een streek-eigen bouwtrant. De schuur is gelegen op het achtererf van de langgevelboerderij (onderdeel I).

Omschrijving

De geheel vrijstaande dwarsdeelschuur heeft één bouwlaag op rechthoekige grondslag met lage muren in schoon metselwerk en gedeeltelijk houten en met stro beklede wanden onder een met stro gedekt schilddak. Aan elke zijde van de zuidoostelijke gevel bevindt zich een grote, houten dubbele inrijpoort; de meest linkse daarvan is geplaatst in een ingesnoerde hoek. De deuren zijn geteerd.

Waardering

De dwarsdeelschuur is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van het boerenbedrijf en de langgevelboerderij en dwarsdeelschuur in Noord-Brabant. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere materiaalgebruik. Het heeft ensemblewaarde vanwege de bijzondere samenhang tussen de samenstellende onderdelen. Het is van belang vanwege de zeldzaamheid van dergelijke gaaf bewaarde ensembles.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519917. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M) Betreft dwarsdeelschuur

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1850
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden