Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520091
Complexnummer
520083 - Nederhorst
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82627/145
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Nederhorst den Berg A 1715
Bij Slotlaan 3, 1394 BK te Nederhorst den Berg

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 7:

HEK behorende tot de buitenplaats De Nederhorst. Aan het begin van de oprijlaan bij de Slotlaan staat een groot 18de-eeuws hek in Lodewijk XIV-stijl bestaande uit twee gebeeldhouwde hardstenen pijlers bekroond door een vaas; waartussen dubbele smeedijzeren, deels vergulde hekvleugels bestaande uit een spijlenhek met kuif, en gekrulde zijstukken van de hand van de Amsterdamse meestersmid Gijsbert van Dijk (dezelfde maker als het hek van buitenplaats VreedenHoff te Nieuwersluis). Het hek staat op een gemetselde dam van gebogen keermuren met hardstenen afdekplaten. Restauratie 1999.

Waardering HEK van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de monumentale 18de-eeuwse vormgeving en ornamentering in Lodewijk XIV-stijl; - als markering van de toegang tot de buitenplaats; - vanwege de zeldzaamheidswaarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520083. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Lodewijk XIV-stijl
stijlzuiver