Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520392
Complexnummer
520386 - Het plantagehuis
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82770/48
Kadastrale aanduiding
Vreeland A 853
Kleizuwe 101, 3633 AG te Vreeland

Omschrijving

Inleiding

DIENSTGEBOUW, als onderdeel van de historische buitenplaats 'Het Plantagehuis'. De buitenplaats heeft zijn oorsprong als heerlijkheid 'Vreeland', die terug gaat tot in de 18de eeuw. In 1908 werd door de Amsterdamse koopman G.H. Hooft van Vreeland opdracht gegeven tot de bouw van het hoofdhuis in moorse stijl temidden van een landschappelijk aangelegd park.

Omschrijving

Het dienstgebouw uit omstreeks 1900 is gesitueerd binnen een groenstrook aan de westzijde van de Raadhuislaan in de as van de Kleizuwe. Het is een vrijstaand witgepleisterd pand van één bouwlaag onder een zadeldak met overstek, gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. Aan de voorzijde (oostzijde) zijn windveren met een gesneden druppellijst aangebracht. Aan de achterzijde bevindt zich een gesneden schoor ter ondersteuning van het dakoverstek. Aan de voorzijde is deze grotendeels verdwenen. Rondom is een zwart geschilderde plint. In beide langsgevels is een ventilatie-opening aangebracht. De voorgevel bevat in het midden een dubbele deur. In de linker- en rechterzijgevel is een dichtgezet rondboogvenster geplaatst. De achtergevel is blind.

Waardering

Het gebouwtje is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een eenvoudig dienstgebouwtje, gaaf van hoofdvorm en met deels bewaarde oorspronkelijke detaillering. Tevens is het landschappelijke waarde vanwege de markante situering. Tenslotte is het van ensemblewaarde in functionele samenhang met de overige complexonderdelen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520386. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1910
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing