Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520527
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82727/110
Kadastrale aanduiding
Roermond D 5181
Kapellerlaan 15, 6041 JB te Roermond

Omschrijving

Inleiding

Vrijstaand HERENHUIS gebouwd in 1888 in opdracht van de familie Romen-Wijking. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch met invloeden van het Eclecticisme.

Omschrijving

Vrijstaand herenhuis in twee bouwlagen onder een zadeldak met Hollandse pannen. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen en hardsteen. Vensters van omstreeks 1990.

Symmetrische indeling voorgevel. In de voorgevel een speklaag in donker bruin geglazuurde baksteen. Middendeel voorgevel iets vooruitspringend met hierin de hoofdentree in een rondboogvormig portiek met toegangstrap met vier hardstenen treden. Aan weerszijden toegangstrap een smeedijzeren leuning. Authentieke houten voordeur met rondboogvormig bovenlicht. Vooruitspringend middenvoorgeveldeel uitlopend in een doorlopend torenachtig geveldeel met tuitvormig dak met shingles.

Voorgevel met hardstenen plint met rustica. Vensters met doorlopende hardstenen dorpelstenen. In de zônes aan benedenzijde van de vensters tegeltableaus. Vensters eerste bouwlaag met rondboogvormige omlijsting. In deze omlijsting ter hoogte van de bovenlichten hardstenen aanzet- en sluitstenen.

Vensters tweede bouwlaag met dito segmentboogvormige omlijsting.

Bakstenen gootconsoles met hiertussen kleine tegeltableaus.

In de derde bouwlaag torenachtig geveldeel twee kleine rondboogvormige vensters met doorlopende hardstenen dorpel met aan benedenzijde twee kleine tegeltableaus.

Voorgeveldakvlak met zes dakvensters van omstreeks 1990.

Rechterzijgevel met brandtrap van omstreeks 1990 en op elke verdieping een vluchtdeur eveneens van omstreeks 1990.

Rechterzijgevel uitlopend in een topgevel met hierin vleilagen.

Aan de rechterzijgevel een klein muurgedeelte aangebouwd met hierin een segmentboogvormig poortje.

In de achtergevel segmentboogvormige keldervensters met hardstenen dorpelstenen. Keldervensters voorzien van traliewerk van omstreeks 1990. Tussen twee keldervensters de eerste steen ingemetseld gedateerd 1 mei 1888.

Achtergevel met rechthoekige houten vensters van omstreeks 1990 met segmentboogvormige bovenlichten. Middendeel achtergevel vooruitspringend en uitlopend in een topgevel met hierin een ronde blinde nis en vleilagen. In de eerste bouwlaag van dit vooruitspringend geveldeel een rechthoekige houten deur.

Tegen dit middendeel van de achtergevel een aangebouwde houten erker met plat dak. Erker rust op twee gietijzeren kolommen.

Decoratief metselwerk onder de dakrand. Achtergeveldakvlak met twee dakkapellen van omstreeks 1990.

Erfscheiding bestaande uit een lage muur met ezelsrug met hierin een poort met twee hoge baksteen kolommen met bolbekroning.

De structuur van het INTERIEUR is vrijwel in tact. Van het INTERIEUR is het volgende onder meer van belang.

In de eerste bouwlaag de gangvloer met tegels in witte en zwarte marmer; authentieke houten paneeldeuren met aan bovenzijde een gestucte kroonlijst met hierin een medaillon met vrouwenhoofd; in de gang een gestucte segmentboog rustend op pilasters met hierin consoles in de vorm van een vrouwenhoofd. In enkele kamers in de eerste bouwlaag een marmeren haardomlijsting.

Authentieke trap met gietijzeren spijlen en houten handlijst.

Waardering

Het herenhuis is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de architectuur van herenhuizen uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

Het herenhuis bezit architectuurhistorische waarde wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent het pand aan de situering aan de Kapellerlaan. De Kapellerlaan is met haar villa- en herenhuisbebouwing als geheel van belang voor de ontwikkeling en het aanzien van Roermond.

Het herenhuis is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en een deel van het interieur, en de redelijke mate van architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1888
1888
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
stijlzuiver
19e eeuws traditioneel