Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520528
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82726/173
Kadastrale aanduiding
Roermond D 5714
Kapellerlaan 34, 6041 JC te Roermond

Omschrijving

Inleiding

Vrijstaande VILLA gesitueerd in een parkachtige tuin in een oplopend terrein. De villa werd omstreeks 1890 gebouwd in Eclectische bouwstijl met invloed van Chaletstijl. Aan de zijde van Kapellerlaan sluit de tuin af met een lage vernieuwde tuinmuur. Aan de Andersonwegzijde bevindt zich een bakstenen muur met ezelsrug met hierop een smeedijzeren hekwerk. In deze muur tevens een dubbel ijzeren hekwerk tussen twee gepleisterde bakstenen kolommen met natuurstenen bekroning.

Aan de achtergevel een gietijzeren galerij-aanbouw rustend op gietijzeren kolommen. Deze galerij werd in 1997 gerestaureerd.

Omschrijving

De villa bezit een samengestelde plattegrond in hoofdzaak bestaande uit een fors rechthoekig voorhuis met zadeldak met nokrichting evenwijdig aan de voorgevel en een iets smaller achterhuis met een zadeldak dat haaks aansluit op het dak van het voorhuis. Zadeldaken met leien in schubdekking. Beide bouwdelen bezitten een hoge souterrainverdieping, die aan de voorzijde is ingewerkt in het geaccidenteerde terrein. Boven het souterrain bevinden zich twee hoge bouwlagen en een in de kap opgenomen verdieping. Het toegepaste bouwmateriaal is rode baksteen met metselwerk in kruisverband en gele baksteen in halfsteens verband. Rechthoekige houten vensters van omstreeks 1995 deels met rondboogvormige bovenlichten. Hardstenen dorpelstenen.

Symmetrische indeling VOORGEVEL. Hardstenen plint. In de eerste bouwlaag drie rechthoekige houten vensters met rondboogvormig bovenlicht. De vensters bevinden zich in een rondboogvormig spaarveld van gele baksteen. Aan de bovenzijde van de bovenlichten een rondboogvormige stuclijst. De drie vensters verbonden door een gepleisterde horizontale band. Deze band loopt door in zijgevels en achtergevel. Tussen de eerste en tweede bouwlaag een geprofileerde waterlijst. Deze waterlijst loopt eveneens door in zijgevels en achtergevel. In de tweede bouwlaag drie rechthoekige houten vensters van omstreeks 1995 met bovenlichten. Vensters met stucwerk omlijsting en hardstenen dorpelsteen. Aan de bovenzijde van de vensters in de tweede bouwlaag een eenvoudig geprofileerde gepleisterde waterlijst met daaronder een bakstenen tandlijst. Ook deze waterlijst loopt door in zijgevels en achtergevel. Voorgevel loopt uit in een topgevel met hierin een klein rechthoekig houten venster. Aan de bovenzijde van dit venster een klein oculusvenster met geprofileerde gepleisterde omlijsting en een enkelruits raam.

Dak met fors houten overstek rustend op houten consoles. De korbeelstellen bezitten driehoekige houten panelen met uitgezaagde motieven. Dakrand voorgevel met geornamenteerde uitgezaagde druiplijsten.

In de RECHTERZIJGEVEL een uitbouw in een bouwlaag met plat dak met hierop een balkon. De uitbouw is terugliggend gesitueerd met in de voorgevel de entree in een rondboogvormig portiek. In dit portiek een rechthoekige houten deur met rondboogvormig bovenlicht.

Deur met glaspaneel met smeedijzeren rooster. In de rechterzijgevel van de entree-uitbouw een rechthoekig houten venster met rondboogvormig bovenlicht. Bovenlicht met stucwerk rondboog. Balkon op plat dak met geornamenteerde ijzeren balustrade tussen hoekposten met basementen en dekplaten. Onder dakrand van het balkon muizetand en decoratief metselwerk. In de eerste bouwlaag van de voorhuisgevel bevindt zich links van de aanbouw een rondboogvenster. In de tweede bouwlaag bevinden zich een rechthoekig venster en een balkondeur. Aan de rechterzijde van de balkondeur een klein rondboogvormig venstertje. In de topgevel een oculusvenster met geprofileerde omlijsting. Dak met overstek op houten consoles. Tussen tweede bouwlaag en dakverdieping een horizontale waterlijst met aan de benedenzijde bloktandversiering.

In de rechterzijgevel van het achterhuisgedeelte het souterrain in gele baksteen met hardstenen plint. Twee segmentboogvormige souterrainvensters met hardstenen dorpelstenen. In de eerste bouwlaag twee rondboogvensters in een spaarveld van gele baksteen en in de tweede bouwlaag twee rechthoekige vensters.

Het betreft soortgelijke vensters als in de eerste en tweede bouwlaag van de voorgevel. Dak met overstek rustend op houten consoles.

LINKERZIJGEVEL van het voorhuis met souterrainverdieping uitgevoerd in gele baksteen met hardstenen plint. In de souterrainverdieping een getoogde ingang met segmentboogvormige houten deur met kleine glaspaneeltjes. Aan de linkerzijde van de deur een segmentboogvormig houten venster met kleine roedeverdeling. Drie kleine smalle venstertjes. De souterrainverdieping van het achterhuis eveneens in gele baksteen met hardstenen plint. In deze gevel een segmentboogvormige houten deur met aan de rechterzijde een segmentboogvormig houten venster met kleine roedeverdeling. In de eerste bouwlaag van voorhuis en achterhuis twee segmentboogvensters als in voorgevel. In de tweede bouwlaag van voorhuis en achterhuis twee rechthoekige vensters als in voorgevel. Linker zijgevel van voorhuis loopt uit in een topgevel met hierin een oculusvenster in stucwerk omlijsting.

Dak met overstek op houten consoles. Dakdeel van achterhuis eveneens met overstek rustend op houten consoles.

ACHTERGEVEL met souterrain in gele baksteen met hardstenen plint. In de souterraingevel twee segmentboogvormige houten vensters. In de eerste bouwlaag twee rondboogvormige houten balkondeuren met bovenlicht. Beide balkondeuren in een rondboogvormig spaarveld.

In de tweede bouwlaag twee rechthoekige houten balkondeuren in stucwerkomlijsting. Achtergevel uitlopend in topgevel met hierin oculusvenster met geprofileerde gepleisterde omlijsting. Dak met overstek op houten consoles.

Structuur van het INTERIEUR is vrijwel in tact. Van het INTERIEUR is onder meer het volgende van belang.

In de uitbouw aan de rechterzijgevel de hal met vloertegels in marmer; lage lambrisering met marmer platen; van hal naar gang rondboog in stucwerk met pilasters; in de gang authentieke paneeldeuren met aan bovenzijde van de deurlijst een krulornament in stucwerk; in de voormalige zgn. wachtkamer een lage houten lambrisering en een rozet in stucwerk; in de voormalige zgn. werkkamer een authentieke parkervloer; een lage houten lambrizering; een haardomlijsting in zwarte marmer en een stucwerk rozet. In de grote woonkamer in het achterhuis een lage lambrizering in stucwerk met hierin klassieke motieven; groot rozet in stucwerk; grote schoorsteenmantel in grijze marmer deels ingelegd met rode en zwarte marmer.

In de tuin een vrijstaande ORANGERIE op een T-vormige plattegrond. De orangerie telt een bouwlaag plus dakverdieping.

Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen. Aan de bovenzijde van de eerste bouwlaag een horizontale band decoratief metselwerk.

Gecementeerde plint. Rechthoekige houten vensters en deuren.

Hardstenen dorpelstenenen. Rondboogvormige bovenlichten.

Bovenlichten met decoratieve omlijsting in gele baksteen.

Zadeldaken met leien deels met kunststof shingles. Dakranden met decoratieve karteling.

Rechterdeel voorgevel vooruitspringend met in de eerste bouwlaag een dubbele houten poort. Vooruitspringend geveldeel uitlopend in een topgevel met hierin een klein venster met bovenlicht. Dak met overstek op houten consoles. Terugliggend linkergeveldeel met een rechthoekige houten deur met bovenlicht.

Linkerzijgevel met symmetrische gevelindeling. In het middendeel een rondboogvormig portiek. Aan weerszijden een rondboog venster. Linkerzijgevel uitlopend in een topgevel met hierin een rond venster in een baksteen omlijsting. Dak met overstek rustend op houten consoles. Linkerdeel achtergevel vooruitspringend met hierin twee hoge rondboog vensters. Dit geveldeel uitlopend in een topgevel met hierin een klein rondboog venster. Dakoverstek op houten consoles. In het terugliggend rechtergeveldeel een deur met bovenlicht.

Rechterzijgevel met drie hoge glazen rondboogvormige deuren in een stalen kozijn. Bovenlichten met roedeverdeling. Aan de bovenzijde van de deuren een decoratieve rondboogvormige lijst in baksteen. Dak met overstek.

Waardering

De villa is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de villabouw uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

De villa bezit architectuurhistorische waarde wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent de villa aan de situering in een parkachtige tuin aan de Kapellerlaan.

De Kapellerlaan is met haar villa- en landhuisbebouwing als geheel van belang voor de ontwikkeling en het aanzien van Roermond.

De villa is van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en een deel van het interieur, en de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Villa

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1890
1890
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
stijlzuiver