Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520542
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82724/58
Kadastrale aanduiding
Roermond D 5710
Bij Pollartstraat 6, 6041 GC te Roermond

Omschrijving

Inleiding

Het TOEGANGSHEK loopt evenwijdig aan het Munsterplein en vormt de toegangspoort tot het binnenplein van het Louisa-pension en het Godshuis. Beide gebouwen zijn rijksbeschermd. De toegangspoort dateert uit 1935.

Omschrijving

Het TOEGANGSHEK is symmetrisch van opbouw en bestaat uit een metalen hekwerk op baksteen onderbouw met hardsteen deklaag.

Centraal bevindt zich een driedelige poort, waarvan de twee buitenste in afzonderlijke baksteen muren in kruis- en koppenverband met plint onder hardsteen. In deze rondboogvormige poorten bevinden zich decoratieve hekwerken. De muren hebben pilasters aan de zijden van de centrale poort. De gehele muur wordt gedekt door een deksteen en ter plaatse van de pilasters door een hardstenen bol. Tussen beide pilasters bevindt zich de centrale entree met twee hardstenen stootstenen, een tweedelig hekwerk met gewelfde bovenkant, onder een eveneens gewelfd hekwerk met de tekst "Louisapension" en het jaartal "1935". De baksteen muren en pilasters zijn geprofileerd bij de aansluiting van een hekwerk.

Waardering

De toegangspoort met toegangshek vormt een essentieel onderdeel van het achtergelegen Godshuis en Louisapension, die beide rijksbeschermd zijn. De poort is van belang vanwege het materiaalgebruik en de ornamentiek en vanwege de situering verbonden aan de ontwikkeling van Roermond. De poort met toegangshek is tevens van belang vanwege de architectonische gaafheid mede in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving en het aanzien van de stad Roermond. De toegangspoort met toegangshek is van algemeen belang als onderdeel van het Godshuis en het Louisapension en vanwege de architectuurhistorische en ensemblewaarden en vanwege de gaafheid.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Toegangshek

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1935
1935
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
stijlzuiver