Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520676
Complexnummer
520674 - Begraafplaats Westerveld
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82726/13
Kadastrale aanduiding
Velsen G 1006
Bij Duin- en Kruidbergerweg 6, 1985 HG te Driehuis NH

Omschrijving

Inleiding

GRAFTOMBE van de journalist en letterkundige J.W.H. van Wermeskerken (1882-1937). Van Wermeskerken was onder meer buitenlands correspondent voor de N.R.C. en De Telegraaf. De uit 1937 of 1938 daterende graftombe is ontworpen door Jan de Meijer (1878-1950). Naast beeldhouwer was De Meijer ook architect, hetgeen tot uiting komt in de architecturale opzet van het grafmonument. Stilistisch kan het monument omschreven als "gestript" classicisme. Het mozaïek onder de baldakijn is vermoedelijk vervaardigd door atelier W. Bogtman in Haarlem.

Omschrijving

Bijna 3 meter hoog grafmonument van crèmekleurig kalksteen bestaande uit een rechthoekige sokkel van ca. 2,15 x 3,15 m waarop een sarcofaag omringd door tien kolommen die een baldakijn dragen. De voorzijde van de sarcofaag vermeldt in bronzen letters het opschrift "HENRI VAN WERMESKERKEN/ JOURNALIST/ LITERATOR/ 22.3.1882 TOONEELSCHRIJVER 7.6.1937". Het baldakijn heeft een buitenrand die naar boven toe naar voren komt. De gewelfde binnenzijde van het baldakijn is uitgevoerd als een mozaïek voorstellend een stralende zon van goud tegen een blauwe hemel.

Waardering

Het grafmonument is van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde als gaaf bewaarde graftombe uit de jaren '30 van de twintigste eeuw op de begraafplaats Westerveld; wegens de funerair-historische en genealogische waarde; wegens het materiaalgebruik en vormgeving.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520674. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Graftombe Algemene begraafplaats

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1937
1938
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Meijer, Jan de ; Noord-Holland
beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker