Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520687
Complexnummer
520674 - Begraafplaats Westerveld
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82727/17
Kadastrale aanduiding
Velsen G 1006
Duin- en Kruidbergerweg 6, 1985 HG te Driehuis NH

Omschrijving

Inleiding

Uit 1926 daterend GRAFMONUMENT van W. Sonneveld (1863-1926), grootmeester van de Orde der Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden en vice-president van de Raad van Indië. Het grafmonument werd ontworpen door Simon Franco (1872-1931), eveneens lid van de vrijmetselaarsorde.

Omschrijving

Circa 2,50 m hoog blokvormig grafmonument van grijs kalksteen bestaande uit een rechthoekige sokkel (ca. 1,30 breed en 0,70 m diep) waarop drie uit de achterwand loskomende zuilen met bloemkapiteel die een dekplaat dragen met daarop een rechthoekig volume. De voorzijde van de laatste toont in reliëf de vrijmetselaarssymbolen passer en alziend oog geflankeerd door twee sphinxen. Boven elke zuil is in de dekplaat een letter gehouwen: van links naar rechts een "W", een "K" en een "S". Deze (vergulde) letters staan voor Wijsheid, Kracht en Schoonheid, de drie pijlers waarop de vrijmetselarij gestoeld is. Dit thema wordt in het grafmonument gevisualiseerd. Middenvoor vermeldt de sokkel "Mr. WILLEM/ SONNEVELD/ GEB./ 21 MAART 1863/ SCHIEDAM/ ---/ OVERL./ 24 MAART 1926/ 's-GRAVENHAGE" en lager "DOOR DE ORDE VAN VRIJMETSELAREN/ OPGERICHT TER EERE VAN/ DE NAGEDACHTENIS VAN HAREN/ GROOTMEESTER". De rechterzijde van de sokkel draagt als opschrift "APOLINE/ MARIE AGNES/ SONNEVELD/ -WILLINCK/ GEB. 30 MEI 1869/ ONRUST (N.O.I)/ ---/ OVERL./ 6 MEI 1946/ DALFSEN".

Waardering

Het grafmonument is van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde als karakteristiek en gaaf bewaard grafmonument uit de jaren '20 van de twintigste eeuw op de begraafplaats Westerveld; wegens de funerair-historische en genealogische waarde; wegens materiaalgebruik en kenmerkende vormgeving.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520674. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1926
1926
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Franco, Simon ; Noord-Holland
beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker