Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520702
Complexnummer
520692 - Duin en Kruidberg
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82702/66
Kadastrale aanduiding
Velsen F 8197
Bij Duin- en Kruidbergerweg 47, 2071 LG te Santpoort-Noord

Omschrijving

Inleiding

Twee aan de oostzijde van de Duin en Kruidbergerweg gesitueerde HEKPIJLERS, deel uitmakend van het complex landgoed Duin en Kruidberg. De vermoedelijk in 1912 geplaatste pijlers flankeren de westelijke toegangsweg tot het vroeger bij Duin en Kruidberg horende landgoed Kennemergaarde waarvan het uit 1911-1912 daterende huis gebouwd werd voor een zoon van J.T. Cremer. Oorspronkelijk hadden de in classicistische stijl vormgegeven pijlers een pompoenachtige bekroning.

Omschrijving

Twee identieke zandstenen hekpijlers met een vierkante dwarsdoorsnede waarvan de hoeken zijn uitgespaard. De pijlers zijn opgebouwd uit gefrijnde blokken en worden afgedekt door een geprofileerde deksteen. In de voorzijde van de dekstenen is de naam van het landgoed uitgehouwen: links "KENNEMER" en rechts "GAARDE".

Waardering

De twee hekpijlers zijn van algemeen belang als historisch-functionele onderdelen van het complex landgoed Duin en Kruidberg.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520692. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Hekpijler

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1912
1912
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
invloeden