Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520744
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82705/6
Kadastrale aanduiding
Bergen Noord-Holland G 477
Elzenlaan 22, 1865 BM te Bergen aan Zee

Omschrijving

Inleiding

VAKANTIEWONING "De Zephyr" uit 1936, ontworpen door ir. S. van Ravesteyn in ambachtelijk traditionalistische trant met de voor zijn werk kenmerkende barokke detaillering. Het huis is gebouwd in opdracht van Ir. A.H. Foest. Het huis is gesitueerd aan de Elzenlaan, de verbinding tussen de Zeeweg en de Verspijckweg, in een rijtje vrijstaande (vakantie)woningen, deels van voor 1940.

N.B. De aanbouw uit 1973 en de garage uit 1995 zijn van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Het huis heeft een rechthoekige plattegrond en is over één bouwlaag opgetrokken in gele baksteen onder een hoog opgaand zadeldak tussen topgevels met rode Hollandse pannen en uitzwenkende dakvoet. Onder het dak aan de langsgevels een houten fries met geschulpte onderzijde. Er zijn zowel vensters met roedenverdeling toegepast onder recht gesloten beëindiging als met in- en uitzenkende lijst onder een licht uitgemetselde strek. De entree met oorspronkelijke deur bevindt zich in de topgevel aan de noordzijde. Links van de deur een getoogd vierruits venster en op de verdieping twee recht gesloten negenruits vensters. In de westgevel links een getoogd negenruits venster en rechts een breed samengesteld venster met roedenverdeling. De zuidgevel bevat op de begane grond twee getoogde en op de verdieping twee rechtgesloten negenruits vensters. Links in de oostgevel een breed samengesteld kozijn van drie dubbele openslaande zesruits vensters en rechts een getoogd negenruits venster. Rechts op de hoek de aansluiting van het gedeelte uit 1973.

Inwendig is, behalve de keuken, de plattegrondindeling in grote lijnen bewaard gebleven, evenals de zwierige detaillering van de vensteromlijstingen.

Waardering

Het zomerhuis "De Zephyr" uit 1936 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als representatief en nog weinig voorkomend voorbeeld uit het oeuvre van de architect S. van Ravesteyn. Van situationele waarde vanwege zijn markante ligging op de hoek van twee straten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1936
1936
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden
neo-barokke elementen in het interieur

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Foest, A.H. ; Noord-Holland
ingenieur
Ravesteijn, S. ; Noord-Holland
ingenieur