Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520823
Complexnummer
520821 - Strijpemonde
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82883/26
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Rockanje A 1519
Bij Windgatseweg 18, 3235 NX te Rockanje

Omschrijving

Inleiding

TOEGANGSHEK behorende bij het in de jaren 1936-1937 in opdracht van James van Hoey Smith tot stand gekomen complex landgoed Strypemonde. Het aan het begin van de lange oprijlaan naar het voormalige jachthuis gesitueerde toegangshek is uitgevoerd naar een traditionalistisch ontwerp van architect J.W. Janzen.

Omschrijving

Het vrijwel symmetrische toegangshek bestaat uit houten hekken tussen gemetselde hekpijlers. De brede openslaande hekdelen, die de oprijlaan afsluiten zijn vervaardigd van niet op elkaar aansluitende, liggende planken, die aan de uiteinden met elkaar zijn verbonden door staande planken en bovendien een diagonaalverbinding hebben. De hekken staan tussen gemetselde rechthoekige hekpijlers met steunberen en een bolbekroning. Lateraal van beide hekpijlers staat nog een kleiner draaihek. Deze staan tussen voornoemde pijlers en twee kleinere versies van deze pijlers met aan Windgatsewegzijde een hier dwars opstaande muur die naar buiten wegloopt met een welving.

Waardering

Het toegangshek is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde, de ensemblewaarde en de architectuurhistorische waarde.

-\tHet toegangshek is van cultuurhistorische belang als een bijzonder onderdeel van een landgoed en een gebied dat een bijzonder landschappelijke ontwikkeling heeft doorgemaakt.

-\tHet toegangshek heeft architectuurhistorische waarde vanwege de kwaliteiten van het ontwerp en als onderdeel van een representatief werk uit het oeuvre van architect Janzen.

-\tHet toegangshek heeft ensemblewaarde vanwege de bijzondere samenhang met het bijzondere omringende landschap en de overige bouwwerken op het landgoed Strypemonde.

-\tHet toegangshek is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520821. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Toegangshek

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1937
1937
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Interbellum-architectuur
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Janzen, A.R. ; Zuid-Holland
architect / bouwkundige / constructeur