Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521179
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82685/47
Kadastrale aanduiding
Tilburg N 12960
Tilburg N 12961
Hyacintstraat 13, 5014 EK te Tilburg
Hyacintstraat 15, 5014 EK te Tilburg

Omschrijving

Inleiding

Het DUBBELE WOONHUIS is gebouwd rond 1920 in strakke Expressionistische stijl. Het pand maakt deel uit van een rij woningen in een tuindorp-achtige wijk bij het stadscentrum van Tilburg. Rond 1980 zijn er diverse raamindelingen vereenvoudigd.

Omschrijving

Het pand heeft een rechthoekige plattegrond met een geknikt schilddak waarop rode verbeterde Hollandse dakpannen. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen met siermetselverbanden. De voorgevel heeft een driedeling, waarin de hogere en verder naar voren springende middenpartij geaccentueerd wordt. De massieve verticaal gerichte bakstenen elementen vormen hier door donkere verticale bakstenen stroken een tegenwicht voor de horizontale elementen van de houten luifels en brede houten goten. De symmetrieas wordt rechts doorbroken door een extra ingang voor de achterom. Het middengedeelte is geheel gemetseld in koppenverband. Het beschikt over twee brede uitspringende blokken op de hoeken. Links is een smal hoekraam geplaatst met onder de houten luifel aan de binnenzijde kleine hoge klepramen op de hoeken. Boven deze luifel bevindt zich een reeks van zes kleine vierkante raampjes met blokjes van melkglas, waarboven een tweede houten luifel. Dit overstek vormt een portiek waarin de bewerkte houten paneeldeuren met lancetvensters zijn geplaatst. De middenrisaliet onderscheidt zich verder van de zijgedeelten doordat de zijden ervan in donkerder baksteen zijn uitgevoerd. Op de etage is een erkerraam met een afgeschuinde en een rechte zijde. Tussen de twee ramen in het midden een houten paneel met sierblokjes. Er onder een houten bloembak; boven de ramen een luifel waar boven nog twee bovenlichten volgen. De bloembak en de luifel volgen de vorm van het erkerraam. De risaliet rijst hoog op en wordt bekroond door twee bakstenen hoekpenanten. Aan de voorzijde worden vier kleine vierkante raampjes afgeschermd door een zeer ver uitkragende houten luifel.

Tussen de ramen drie overhoeks gemetselde penanten boven verdiepte lichtrode lijnen. In beide zijgedeelten bevindt zich een erkerraam met een houten luifel, waarboven een bovenlicht. Rechts loopt deze luifel, die opgehangen is aan een trekstang met siersmeedwerk in cirkelvormen, door boven de poortingang. Hierin bevindt zich een houten paneeldeur met laddervensters. Deze rechtertravee wordt verder benadrukt door twee hoge verticale raamstrips. Deze worden afgesloten door een deel van de goot, op twee uitkragende consoles. Dit gootgedeelte is lager geplaatst. De zijgedeelten hebben op de eerste etage twee openslaande vensters met doorlopende betegelde dorpel en een gezamenlijke houten luifel. Hoog daarboven wordt de gevel afgesloten door een houten bakgoot. De voortuin is afgezet door een bakstenen muurtje in koppenverband met horizontale grindbetonnen inzet.

Waardering

Het dubbele woonhuis is van algemeen belang. Het is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling, als voorbeeld van de invloed van de tuinstadbeweging in het uitgroei van de stad in het interbellum, het is van belang voor de typologische ontwikkeling van de middenstandswoning.

Architectuurhistorisch is het waardevol vanwege de stijl en de ornamentiek als regionale variant van het Expressionisme. Het pand heeft ensemblewaarde als onderdeel van een grote wijk uit het interbellum. Het is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur, tevens in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Betreft dubbel woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1920
1920
globaal
verbouwing
1980
1980
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden