Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522060
Complexnummer
396591 - Artillerie schietkamp
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82958/82
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Doornspijk C 3724
Eperweg 149 D 182, 8084 HE te 't Harde

Omschrijving

Omschrijving

Houten PRIEEL, aan de noordzijde van het bovenkamp, vrijstaand gelegen op de heuvelrug die uitziet op het benedenkamp. Het kleine achthoekige gebouwtje, met afwisselend een brede en korte gevel, rust op een betonnen plint temidden van een bloemperk en is omringd door een modern klinkerpad. Op de kruin van het rieten tentdak met overstek is het riet samengebonden als een soort piron. De wanden bestaan voor de onderste helft uit gerabatte houten delen, het bovenste deel is voorzien van verticale (messing en groef) plankdelen. Het prieel is toegankelijk via (moderne) dubbele meerruits paneeldeuren aan de zijde van het benedenkamp en geplaatst in een der vier brede gevels. In drie van de brede zijden komen stolpramen met 2x(4x4) ruits onderverdeling voor, die boven een liggend ongedeeld ruitje zijn geplaatst dat de breedte bezit van het kozijn. Twee van de korte zijden zijn bezet met hetzelfde type raam als enkelvoudige variant uitgevoerd; de overige twee zijden zijn blind uitgevoerd. De ruitjes bestaan, op die in de dubbele deuren na, uit divers gekleurd kathedraalglas.

In het INTERIEUR bevindt zich een moderne tegelvloer en houten dakbeschot van horizontale planken die vanuit de acht gevelvlakken naar boven toe in een punt samenkomen.

Waardering

Houten achtzijdig PRIEEL.

- Van architectuurhistorisch belang als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een eenvoudig, als verschijningsvorm voor een kazerneterrein evenwel opmerkelijk, houten prieel ten behoeve van de ontspanning.

- Van stedenbouwkundig belang als onderdeel van een landschappelijk, voor militaire doeleinden ingericht gebied en speelt daarin, gezien de vrije ligging op de hoogtelijn van de stuwwal een beeldbepalende rol. Het gebouw heeft in relatie tot andere bijgebouwen voor officiers een duidelijke ensemblewaarde in dit deel van het terrein waar zich meerdere rijksmonumenten bevinden.

- Van cultuurhistorisch belang vanwege zijn functie. Het prieel vormt een onderdeel van de geschiedenis van een legerplaats, ingericht volgens moderne ideeën in het midden van de 19de eeuw en uitgebreid begin 20ste eeuw.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 396591. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Priëel

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1910
1925
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden