Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522271
Complexnummer
522269 - Begraafplaats Essenhof
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82978/192
Kadastrale aanduiding
Dordrecht P 531
Dubbeldamseweg Zuid 183, 3314 JD te Dordrecht

Omschrijving

Inleiding

De in 1938-1939 gebouwde AULA op de Algemene Begraafplaats Essenhof, onderdeel van het complex van de algemene begraafplaats, is gebouwd in een expressieve, aan de architectuur van S. van Ravesteijn verwante neo-barokke bouwstijl naar een ontwerp van de architect A.J. Argelo. Het gebouw staat aan de noordwestelijke rand van de uitbreiding van de in 1828 aangelegde begraafplaats. Het sluit de verbinding met het 19de eeuwse deel van de begraafplaats af en onderbreekt de noordwest-zuidoost georiënteerde zichtas. Het glas-in-lood in het gebouw is afkomstig uit het atelier van de glazenier Toon Berg. De aula is sinds de jaren tachtig niet meer als zodanig in gebruik.

Omschrijving

Het gebouw is opgetrokken in met schone baksteen bekleed beton, vanuit een organische, min of meer kruisvormige plattegrond en staat onder platte daken met uitkragende randen van beton. De veelal gebogen muren worden verlevendigd door op beton lijkende accenten van "articon".

Het vooraanzicht en de achterzijde zijn symmetrisch. Het ronde, centrale gedeelte is hoger opgaand. De voorzijde bevat een ingangsportaal met een onder een concaaf gewelfde betonnen luifel staande dubbele deur. In de convex gewelfde geveldelen aan weerszijden staan drie vensters met glas-in-lood in de rechtgesloten stalen ramen. De deels concaaf gewelfde zijgevels, die het portaal verbinden met het hoog opgaande centrale deel, is blind. Het hoog opgaande, cilindervormige centrale bouwdeel heeft een transparante bovenbouw (tamboer), die is ingevuld met in stalen ramen gevat glas-in-lood en wordt bekroond door een eveneens cilindervormige lantaarn. In de smalle verbindingsmuren met de driekwart-ronde "vleugels" staat een uit zes gestapelde ramen samengesteld venster. De vleugels bevatten onder de dakrand een fries van ronde vensters met diep in de betonnen omlijsting liggende ramen. Aan de achterzijde ligt tussen de vleugels een lage uitbouw met in het midden een dubbele stalen deur. Aan weerszijden bevindt zich een portiek met in het midden een dubbele rondboogdeur en in de er dwars opstaande muren een met glas-in-lood ingevulde, dubbele deur. Het inwendige van het gebouwtje is vrijwel ongewijzigd gebleven. In beide vleugels bevindt zich een trap naar een lage verdieping.

Waardering

De AULA is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de situationele waarde.

- De aula heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling.

- De aula heeft architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteiten van het bijzondere ontwerp en vanwege de samenhang tussen exterieur en interieur.

- De aula heeft ensemblewaarde vanwege de visuele en de functionele samenhang met de verschillende delen van de begraafplaats, waartussen het een verbindend element is.

- De aula is tevens van belang vanwege de grote mate van gaafheid van zowel het interieur als het exterieur.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 522269. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaatsaula Algemene begraafplaats

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1938
1939
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Argelo, A.J. ; Zuid-Holland
architect / bouwkundige / constructeur