Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522314
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82972/92
Kadastrale aanduiding
Dordrecht F 1952
Groenmarkt 10, 3311 BE te Dordrecht

Omschrijving

Inleiding

KANTOORGEBOUW uit 1895 naar ontwerp van de Dordtse architect J.A. Reus (1872-1935). Het pand is gebouwd in de stijl van het Eclecticisme, met romaanse elementen. Opdrachtgever was notaris W.H. van Bilderbeek. In 1906 werd het notariskantoor aan de linkerzijde uitgebreid door de architect B. van Bilderbeek (1876-1955). In het gebouw bevindt zich een zogenaamd 'kunstzaaltje', een expositieruimte, op de verdieping. Het pand ligt in de historische binnenstad van Dordrecht en maakt deel uit van de monumentale gevelwand aan de Groenmarkt die binnen het beschermde stadsgezicht valt.

Omschrijving

Het kantoorgebouw is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond over twee verdiepingen. Het oudste deel heeft een tuitgevel met steekkap. Het linker deel uit 1906 heeft een zadeldak met aan de voorzijde een kleine dakkapel. De daken zijn bedekt met Hollandse pannen.

De voorgevel is geheel van zandsteen met een licht risalerende, hardstenen plint. De gevelopeningen hebben brede hardstenen onderdorpels, die in een waterlijst zijn opgenomen. De ramen zijn gevat in zandstenen, geprofileerde omlijstingen met diepe neggen.

Geheel rechts bevindt zich de entree, een paneeldeur met een rondboogbovenlicht met glas-in-lood in een geprofileerde deuromlijsting. Daarboven een negenruits raam met glas-in-lood. Op de begane grond twee identieke, samengestelde driedelige vensterpartijen met openslaande ramen en zijlichten. Bovenlichten met roedenverdeling en glas-in-lood. Op de verdieping rechts drie vensters met T-ramen onder rondboog bovenlicht met roedenverdeling en beschilderd glas-in-lood. Links in een spaarveld een erker met afgeschuinde zijden met zinken schilddakje. Boven de erker een ijzeren latei, langs de onderzijde van de erker een tandlijstje. De erker heeft vier smalle ramen met roedenverdeling. Langs de onderzijde van de kozijnen op de verdieping loopt over de gehele breedte van het pand een reliëfband van smalle paneelvlakken. De linker helft van het pand heeft een zandstenen gootlijst met ronde geprofileerde vergaarbakken. De zinken afvoerpijpen komen uit in een hardstenen poer in de plint. In de tuitgeveltop een drielicht met hoger middenraam, waarboven twee rondboograampjes met deelzuiltje. Op de hoeken ronde medaillons waarin 1895 staat. Rechts bij de voordeur is het pand door Reus gesigneerd.

Het interieur is vrij gaaf en heeft een aantal bijzondere elementen. In het tochtportaal een marmeren lambrisering en trappen van hardsteen. Marmeren schouw met ingegraveerd 'Lex est quademque notamus' en betegeld met plateel. Op de verdieping bevindt zich aan de voorzijde het kunstzaaltje met een verhoogd plafond dat beschilderd is. In de gebogen plafondvlakken langs de randen acanthusmotieven en een geschilderde lijst met bladmotieven. Langs de bovenkant een reliëflijst en een eierlijst. Ook hier een marmeren schouw. Het pand heeft een gordingenkap.

Waardering

Het kantoorgebouw is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische en stedebouwkundige waarde.

- Het pand is van cultuurhistorische waarde als een representatief voorbeeld van een laat negentiende-eeuws kantoorgebouw in de historische binnenstad van Dordrecht, vanwege zijn bestemming verbonden met de belangrijke handelsfunctie die Dordrecht in de negentiende eeuw bezat.

-\tHet kantoorgebouw is van architectuurhistorisch belang vanwege het bijzondere ontwerp en de detaillering.

-\tHet pand is gaaf in hoofdvorm en detaillering van zowel het ex- als het interieur.

-\tHet kantoorgebouw is van stedebouwkundig belang als bijzonder onderdeel van de monumentale gevelwand aan de Groenmarkt die binnen het beschermde stadsgezicht valt.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Kantoorgebouw

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1895
1895
exact
verbouwing
1906
1906
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Reus, J.A. ; Zuid-Holland
architect / bouwkundige / constructeur
Bilderbeek, B. van ; Zuid-Holland
architect / bouwkundige / constructeur