Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522408
Complexnummer
522403 - Groenendaal
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82734/102
Kadastrale aanduiding
's-Hertogenbosch L 351
's-Hertogenbosch L 466
's-Hertogenbosch L 465
's-Hertogenbosch L 474
Herven 1, 5231 LA te 's-Hertogenbosch

Omschrijving

Inleiding.

GRAFMONUMENT voor Dorothea A.J.M. van Beugen (1845-1929) en haar ouders, omstreeks 1888 in Eclectische vormen vervaardigd door I. Schonemaker. Dorothea leefde als lid van de franciscaner lekenorde en kocht, als kind van schatrijke ouders, een terrein in de Bossche wijk Het Zand aan en liet daarop het kapucijnenklooster bouwen. Het sobere graf is gelegen op de eerste rij aan de rechterzijde van de bisschopskapel in sectie 21-13-01-06.

Omschrijving.

Het graf bestaat uit een liggende hardstenen grafplaat met daarop een stèle met kruisbekroning. Het geheel is omgeven door een hardstenen omlijsting met sober geornamenteerde hoekpaaltjes. De kettingen die de paaltjes verbonden zijn verdwenen. De grafplaat heeft twee in reliëf aangebrachte wapenschilden waaronder de namen der overledenen zijn uitgehakt. Aan de voorzijde van de hardstenen stèle is een marmeren plaat met grafschrift voor Dorothea aangebracht. De zijkanten zijn geornamenteerd met onder meer een brandend hart, een kruis en een anker. De stèle wordt bekroond door een kalkstenen kruis met bladornamentiek aan de voet en de uiteinden. De signatuur bevindt zich rechtsonder op de grafplaat.

Waardering.

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling waarbij de gegoede burgerij een belangrijke rol speelt in de explosieve groei van de kloosterorden in Brabant. Verder is het graf van belang als illustratie van de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het graf heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel met cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische samenhang. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 522403. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument Katholieke begraafplaats Betreft drie objecten

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1888
1888
globaal
Betreft graf Beugen
verbouwing
1909
1909
exact
Betreft vervaardiging graf Egberts
verbouwing
1900
1900
globaal
Betreft vervaardiging graf Rouppe

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden
Betreft drie objecten

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Pelt van ; Noord-Brabant
beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker
Betreft graf Rouppe
Dobbe, H.C. ; Noord-Brabant
beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker
Betreft graf Rouppe
Glaudemans en Zn, N. ; Noord-Brabant
beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker
Betreft graf Egberts
Schonemaker, I. ; Noord-Brabant
beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker
Betreft graf Beugen