Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522791
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82845/192
Kadastrale aanduiding
Hilversum N 3874
Peerlkamplaan 8, 1217 RT te Hilversum

Omschrijving

Inleiding

(Voormalig) KOETSHUIS in schilderachtige eclectische trant uit omstreeks 1880 met bijbehorende ERFSCHEIDING, gesitueerd in villawijk 'De Boomberg'. Het pand ligt dicht langs de Peerlkamplaan.

Omschrijving

Koetshuis van twee bouwlagen op rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen, waarvan de noklijn evenwijdig aan de straat ligt. De wit gepleisterde gevels zijn boven een grijze plint voorzien van banden in 'pseudo-vakwerk'. De overstekende kappen zijn uitgevoerd met een houten sierlijst. Gevelopeningen onder in het pleisterwerk geaccentueerde korfbogen met diamantkop op de sluitsteen en in de boogvelden sierlijke ornamenten in laag-reliëf.

De symmetrische voorgevel (Z) telt drie vensterassen, waarvan de middelste in een risaliet met hogere puntgevel onder steekkap. In de risaliet op de begane grond een dubbele deur met zesruits roedenverdeling onder tweeledig bovenlicht en in de geveltop een gietijzeren roosvenster. Aan weerszijden van de risaliet kleine getoogde stalvensters met sierroedenverdeling. Op de verdieping vensters met stolpramen en bovenlicht.

De entreepartij bevindt zich in de rechter zijgevel (O). Op de verdieping twee blinde vensters en in de geveltop een roosvenster.

De linker zijgevel en de achtergevel (W en N) zijn grotendeels blind. Links aan de achtergevel een ondiepe lage plat afgedekte aanbouw en op de verdieping in het pleisterwerk drie blinde vensters met decoratieve invulling.

De erfscheiding bestaat uit een eenvoudig ijzeren spijlenhek met toegangsvleugel langs de straat.

Waardering

Het laat negentiende-eeuwse (voormalige) koetshuis met bijbehorende erfscheiding is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een koetshuis in schilderachtige eclectische trant. Het pand is van stedenbouwkundig belang vanwege de ensemblewaarde als kenmerkend en beeldbepalend onderdeel van het gaaf bewaard gebleven villapark 'De Boomberg'.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1880
1880
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
stijlzuiver