Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522793
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82845/200
Kadastrale aanduiding
Hilversum N 6364
Hilversum N 6436
Peerlkamplaan 14, 1217 RT te Hilversum
Peerlkamplaan 16, 1217 RT te Hilversum

Omschrijving

Inleiding

DUBBELE VILLA in schilderachtige eclectische trant uit 1892, gebouwd naar ontwerp van J. de Groot, met bijbehorende ERFSCHEIDING, gesitueerd in villapark 'De Boomberg'. De villa ligt iets teruggerooid in een tuin met gazon en bomen, langs de straat afgesloten door een ijzeren tuinhek.

Omschrijving

Dubbele villa van twee bouwlagen op rechthoekige plattegrond onder een afgeknot schilddak met gesmoorde Hollandse pannen. De woningen zijn zowel wat plattegrondindeling als exterieur betreft nagenoeg spiegelbeeldig identiek. De witgepleisterde gevels hebben een grijze plint en zijn op de begane grond voorzien van schijnvoegen en boven de de cordonlijst van een omgaande horizontale band. Casementen onder de vensters. Overwegend schuifvensters en glasdeuren met recht gesloten bovenlicht en persiènnes onder in blokken gepleisterde segmentbogen.

Spiegelsymmetrisch ingedeelde voorgevel (Z) met twee vensterassen in een middenrisaliet onder steekkap met makelaar. In de risaliet de oorspronkelijke houten paneeldeuren met sierlijke diefijzers in een lijst van pilasters en hoofdgestel. Boven de verdiepingsvensters in de geveltop van de risaliet een gekoppeld rondboogvenster met deelzuiltje. Aan weerszijden van de risaliet grote rechthoekige houten serres met afgesnoten hoeken en schuifdeuren naar de tuin. Op de flauw hellende schilddakjes kleine houten balkons met gietijzeren hekwerken, waarop dubbele glasdeuren onder bovenlicht openen.

De zijgevels (O en W) tellen elk drie vensterassen met schuifvensters.

Aan de achtergevel (N) een breed middenrisaliet met twee vensterassen en blinde vensters in de vensteras van de flankerende geveldelen. Tegen de middenrisaliet een éénlaagse (bijkeuken annex schuur-)aanbouw onder schilddak met rode Hollandse pannen. In de langsgevels deuren en kleine rondboogvormige gietijzeren vensters met sierroedenverdeling.

Langs de straat een eenvoudig ijzeren spijlenhek met gietijzeren kolommetjes aan weerszijden van toegangshekken.

Waardering

De laat negentiende-eeuwse dubbele villa met bijbehorende erfscheiding is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als representatief en grotendeels gaaf voorbeeld van een villa in schilderachtige eclectische trant. De villa is in hoge mate van stedenbouwkundig belang vanwege de ensemblewaarde als kenmerkend en beeldbepalend onderdeel van het gaaf bewaard gebleven villapark 'De Boomberg'.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1892
1892
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Groot, J. de ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur