Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
523106
Complexnummer
523104 - Steurenburg
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82861/142
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Zoelen D 1782
Bij Achterstraat 36, 4011 ER te Zoelen

Omschrijving

Omschrijving

De SCHUURBERG, gelegen op het achtererf van boerderij "Steurenburg", heeft een onderbouw voor de stalling van varkens (oorspronkelijk werktuigen?) en een open bovenbouw voor de opslag van hooi. De houten onderbouw op vierkant grondplan is aan twee zijden uitgebouwd. De gemetselde uitbouw heeft zes getoogde zesruits stalramen en een dakschild met gesmoorde oud-Hollandse pannen. De wanden bestaan uit verticaal beschot op een gemetselde plint. In de houten wand tegenover de boerderij bevindt zich een staldeur.

De voor het opslaan van hooi bestemde open bovenbouw bestaat uit een planken tasvloer, vier houten roeden en een in hoogte verstelbaar rieten tentdak.

Waardering

- Van architectuur- en cultuurhistorische waarde als typologisch goed voorbeeld van een 19de eeuwse schuurberg met een houten onderbouw (stalling) en een verhoogde tasruimten met vier roeden en een rieten tentdak. Het is van bijzonder belang vanwege zijn bestemming en karakteristieke verschijningsvorm, welke verbonden zijn met de grote differentiatie aan bedrijfsgebouwen die karakteristiek is voor het 19de eeuwse boerenerf.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van de langgerekte stedenbouwkundige structuur en het bebouwingspatroon aan twee evenwijdige straten in de agrarische dorpskern Zoelen. De schuurberg vormt met de overige bebouwing van boerderij "Steurenburg" een waardevol historisch gegroeid ensemble en is markant gesitueerd op de grens van het beschermde dorpsgezicht 'Huis Zoelen' en de dorpskern.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 523104. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuurberg

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1850
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing