Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
523108
Complexnummer
523104 - Steurenburg
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82861/161
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Zoelen D 1782
Bij Achterstraat 36, 4011 ER te Zoelen

Omschrijving

Omschrijving

De SCHUUR uit ca. 1900, gelegen op het achtererf van boerderij "Steurenburg", heeft een rechthoekig grondplan, houten wanden op een gemetselde plint en een zadeldak met de nok loodrecht op de straat. Het dak is gedekt met gesmoorde oud-Hollandse pannen en watert af zonder goten. In het dakschild aan de zuidzijde zijn met rode pannen de initialen "J C C" en "A W O" aangegeven. De gemetselde plint is voorzien van enkele kleine steunberen. Op de plint zijn wandstijlen geplaatst met aan de buitenzijde een horizontaal beschot van gerabatte delen met messing en groef. Aan de zuidzijde kan een plank met scharnieren worden opengezet. De korte gevel aan de straatzijde heeft een opgeklampte dubbele deur en een zolderluik. De inwendige draagconstructie bestaat uit zes ankerbalkgebinten waarop schaarspanten. De pennen van de balken steken door de buitenwanden heen.

Waardering

SCHUUR uit ca. 1900.

- Van architectuur- en cultuurhistorische waarde als typologisch goed voorbeeld van een in deze regio meer voorkomende houten schuur (oorspronkelijk in gebruik als potstal voor jongvee?) met door de zijwanden verankerde gebinten. De schuur is gaaf bewaard gebleven qua hoofdvorm, gevelindeling en materiaalgebruik.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van de langgerekte stedenbouwkundige structuur en het bebouwingspatroon aan twee evenwijdige straten in de agrarische dorpskern Zoelen. De schuur vormt met de overige onderdelen van boerderij "Steurenburg" een waardevol historisch gegroeid ensemble en is markant gesitueerd op de grens van het beschermde dorpsgezicht 'Huis Zoelen' en de dorpskern.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 523104. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing