Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
523115
Complexnummer
523112 - Engelrode
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82862/10
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Buren N 846
Bij Kochpad 17, 4111 LD te Zoelmond

Omschrijving

Omschrijving

Houten SCHUUR uit ca. 1900 met koeienstal en hooizolder. De schuur heeft een rechthoekig grondplan en wordt afgesloten door een zadeldak. Het dak is gedekt met gesmoorde Muldenpannen en watert af via een niet oorspronkelijke mastgoot aan de ene zijde en zonder goot aan de andere zijde. De dakranden aan de korte zijden van de schuur zijn voorzien van windveren met een gezaagde makelaar in de top. De geteerde houten wanden bestaan uit stijlen met een horizontale beschieting aan de buitenzijde van brede gerabatte delen. Het onderste gedeelte van het beschot alsmede de getoogde zesruits stalramen zijn onlangs vernieuwd. De lange zijden van de schuur hebben in totaal drie zolderluiken die door de dakvoet heen steken. Het dakschild is ter plaatse van de zolderluiken opgewipt. Elk zolderluik is samengesteld uit een dubbele paneeldeur met vellingen en glas in de bovenpanelen. Onder een van deze luiken bevindt zich een opgeklampte tweedelige staldeur. De kopgevel aan de noordzijde heeft in het midden een opgeklampte dubbele deur en ter hoogte van de zolder een groot houten ventilatieluik.

Waardering

Houten SCHUUR uit ca. 1900.

- Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed voorbeeld van een houten agrarische schuur uit ca. 1900 met een verticaal beschot van gerabatte delen. Het object valt op door de zorgvuldige detaillering, windveren, gezaagde makelaars en bewerkte houten zolderluiken.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van een historisch gegroeid agrarisch complex "Engelrode" dat markant is gesitueerd op een terp ten westen van de dorpskern Zoelmond.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 523112. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing