Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
523445
Complexnummer
523443 - Boeyink
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82949/108
Kadastrale aanduiding
Winterswijk C 3864
Ratumseweg 31, 7106 CH te Winterswijk Ratum
Ratumseweg 33, 7106 CH te Winterswijk Ratum

Omschrijving

Omschrijving onderdeel B

Vrijstaande KORENSPIEKER op rechthoekige plattegrond, een bouwlaag en een zolderverdieping hoog onder een overhangend en licht uitzwenkend zadeldak belegd met pannen. Het dak bezit witgeschilderde windveren. De gevels van het huis zijn opgemetseld in veldovenstenen (deels rode en deels zwart gesintelde stenen) in kruisverband. De gevelopeningen bezitten -tenzij anders vermeld- brede kozijnen van Bentheimer zandsteen en worden aan de bovenzijde afgesloten met een gemetselde strekse boog. In de gevel bevinden zich enkele muurankers. In de eerste bouwlaag van de asymmetrisch ingedeelde VOORGEVEL bevindt zich centraal een opgeklampte deur met bovenlicht gevuld met een roedeverdeling in gebogen ruitvormen. Rechts hiervan zijn twee vensters aangebracht met opgeklampte luiken. Hierboven bevinden zich twee kleinere vensters met ijzeren tralies. In de gevel bevindt zich nog een gevelsteen van Bentheimer zandsteen en de topgevel is beschoten met groen geschilderde vertikale planken, op een gemetselde kwartrol. De asymmetrisch ingedeelde LINKER ZIJGEVEL bezit geheel rechts een laag in de gevel geplaatst venster met luik. De eerste bouwlaag heeft drie vrijwel identieke vensters met luiken. Onder de dakrand bevindt zich rechts en links een venster met tralies. De asymmetrisch ingedeelde ACHTERGEVEL heeft een topgevelbeschieting als in de voorgevel. In de eerste bouwlaag bevinden zich twee vensters met tralies en hoger in de gevel onder het topgevelbeschot ook twee vensters met tralies. Voor het bezoeken van het INTERIEUR werd geen toestemming verleend.

Waardering

KORENSPIEKER (complexonderdeel B) van oudere datum.

- Van architectuurhistorische waarde als gaaf en zeldzaam voorbeeld van een korenspieker op het historisch gegroeide erf. Het gebouw is typisch voor de streek en kenmerkt zich door de beschoten topgevel, de gebruikte veldovensteen en de Bentheimer zandsteen, die aangeeft dat het hier om een gebouw van een belangrijke boeren familie gaat.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het historisch gegroeide complex. Het gebouwtje bezit ensemblewaarden met de overige complexonderdelen.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming van het geheel als korenspieker als onderdeel van een scholtegoed in de agrarische, economische en sociale geschiedenis. De korenspieker is herkenbaar als oudere kern op het scholtegoed, onder meer door de toepassing van Bentheimer zandsteen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 523443. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Bijenkorf bijenhuisje
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1837
1850
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing