Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524013
Complexnummer
524011 - St. Anna
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82715/63
Kadastrale aanduiding
Venray C 10329
St. Annalaan 2, 5804 AJ te Venray

Omschrijving

Inleiding.

DOKTERSWONING in een serie van vier woningen voor geneesheren van het St. Annagesticht, gesitueerd langs de voormalige toegangslaan van het terrein. De woningen, die vermoedelijk naar ontwerp van Jos Haché tussen 1907 en 1911 in de stijl van het eclecticisme zijn gebouwd vertonen invloeden uit de renaissance en de chaletstijl. De woonhuizen nr. 1 en 2 zijn binnen de reeks wat soberder uitgevoerd. Het woonhuis nr. 2 wordt omgeven door een eenvoudige siertuin. Het pand is inwendig vermoedelijk in de jaren dertig en nogmaals in het derde kwart van de twintigste eeuw gewijzigd voornamelijk wat vensters en binnenafwerking betreft. Aan de achterzijde is de oorspronkelijke aanbouw onder zadeldak vervangen door een grotere platgedekte uitbouw waarbij een gedeelte van de oorspronkelijke gevelinvulling is gehandhaafd. De vrijstaande garage wordt niet in de bescherming opgenomen.

Omschrijving.

Vrijstaand, in hoofdzaak blokvormig woonhuis met een noordelijk risaliet bekroond met een trapgevel. Het pand is twee bouwlagen en een zolderverdieping hoog onder een samengestelde kap bestaande uit een zadeldak en een schilddak. Aan de achterzijde bevindt zich een eenlaags uitbouw.

De gevels zijn opgetrokken in baksteen in kruisverband en bezitten de algemene kenmerken zoals beschreven in de complexomschrijving (monumentnummer 5638121). De ramen zijn allemaal in de tweede helft van de twintigste eeuw vernieuwd binnen de bestaande gevelopeningen.

De voorgevel bestaat links uit een licht vooruitspringend risaliet met trapgevel. Hierin bevindt zich in de rechter as de entree met een deur uit de jaren dertig van de twintigste eeuw. De trapgevel is voorzien van krullende sierankers en wordt bekroond door een gemetselde toppilaster op een hardsteen kraagsteen. De gevel bevat verder voornamelijk vensters met segmentboogvormige boogtrommels zoals beschreven.

De rechter zijgevel heeft links een driezijdige platgedekte erker, die oorspronkelijk was afgesloten met een schilddak. Thans bevindt zich op de erker een balkon. In de tweede bouwlaag is het venster vervangen door een balkondeur. De gevel heeft voorts vensters zoals beschreven binnen de oorspronkelijke gevelopeningen.

De linker zijgevel heeft ongeveer in het midden een uitspringend trappenhuis, dat oorspronkelijk lager was. In deze uitbouw bevinden zich toiletten. De zijgevel van de gedeeltelijk oorspronkelijke achteruitbouw heeft een regelmatige indeling met vensters en deuren.

De achtergevel eindigt rechts in een topgevel met trapgevel. De eerste bouwlaag bevat een uitgebouwde keuken. Deze uitbouw was oorspronkelijk kleiner en met een zadeldak afgesloten. Links bevinden zich in de eerste bouwlaag vernieuwde tuindeuren binnen een oorspronkelijke gevelopening. In het interieur is de oorspronkelijke driebeukige hoofdopzet in grote lijnen bewaard gebleven. De interieurafwerking van de woning is vermoedelijk in de jaren dertig en nogmaals in de tweede helft van de twintigste eeuw gewijzigd. In de kelder resteren nog oorspronkelijke deuren en een plavuizenvloer.

Waardering.

Dokterswoning van het St. Annagesticht van algemeen, cultuur-historisch en architectuur-historisch belang als essentieel en oorspronkelijk onderdeel van de psychiatrische inrichting die aan het begin van de twintigste eeuw volgens het paviljoenstelsel is gebouwd. Het woonhuis is binnen het complex van typologische waarde omdat huisvesting van geneesheren op het eigen terrein een herkenbaar onderdeel is van psychiatrische inrichtingen in deze periode. De woning heeft architectuur-historische waarde vanwege de voor het instituut en bouwtijd kenmerkende schilderachtige eclectische bouwstijl. Het woonhuis heeft ensemblewaarden vanwege de situering binnen een reeks vergelijkbare en beeldbepalende dokterswoningen aan de toegangslaan tot het instituut.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524011. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dokterswoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1907
1911
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Chalet-stijl
invloeden
Eclecticisme
stijlzuiver
Neo-Renaissance
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Hache, Jos. ; Limburg
architect / bouwkundige / constructeur